Az ötvenes években volt csak bírósági eljárás nyomozás nélkül

NVZS 2019. június 21. 13:25 2019. jún. 21. 13:25

„Immár a Szegedi Ítélőtáblánál pattog a labda, ugyanis ma reggel írásbeli észrevételt nyújtottunk be hozzájuk, azt követően, hogy a Csongrád Megyei Ügyészség megfellebbezte a Szegedi Törvényszék döntését” – tudtuk meg a legfrissebb – mai – fejleményt Czeglédy Csabától.  A baloldali politikus ellen befejeződött a bírósági eljárás, ám társainak hétfőn folytatódik, ő pedig hallgatóságként jelen lesz. Szerinte az ötvenes évek tempóját idézi az, ami vele és körülötte történik.

„A Czeglédy Csabával szemben indult bírósági eljárás befejeződött, többé nincs vele szemben folyamatban büntetőügy” – közölte az ügyészséggel a Szegedi Törvényszék, ezzel elutasítva a Csongrád Megyei Főügyészség indítványát, hogy folytassa vele szemben a büntetőeljárást – idézte fel a történteket Facebook posztjában Czeglédy Csaba, aki portálunk megkeresésére beszámolt a bejegyzés óta történtekről.

Mint elmondta: az ügyészség megfellebbezte a döntést, amire „ma reggel a Szegedi Ítélőtáblához benyújtottunk egy észrevételt, amiben amellett, hogy rögzítettük a Szegedi Törvényszékkel egyező álláspontunkat, további, kiegészítő érvekkel is alátámasztottuk, hogy miért törvénytelen az ügyészség eljárása”.

„Nincs ugyanis olyan, hogy a bíróságon kezdődjön valakivel szemben a büntetőeljárás: velem szemben befejeződött, s közvádas ügyben a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy nyomozás nélküli vádemeléssel induljon egy bírósági tárgyalás – ez az ötvenes éveket idézi” – szögezte le Czeglédy.

„És ezután mi lesz a következő lépése” – kérdeztük a baloldali politikustól, aki képviselőjelöltként tervez indulni Szombathelyen az őszi önkormányzati választásokon.

„Megvárjuk a Szegedi Ítélőtábla döntését, remélhetőleg ők is tiszteletben tarják a jogállamot” – mondta, hozzátéve: „egyébiránt pedig hétfőn elmegyek  a társaim tárgyalására, annak ellenére is, hogy nem vagyok megidézve, de hallgatóságként ott leszek mellettük”. Leszögezte azt is, hogy nélküle nem lehetne folytatni az eljárást magát, meg kellene várni az ő ügyét hozzá. „Négy éve tart az eljárás, hova sietnek most?” – tette fel a költői kérdést.

Az említett Facebook posztjában egyébként kifejtette azt is, hogy nagyon sajnálja a társait, akik ok nélkül belekeveredtek ebbe az ügybe, „ami csak rólam és a politikai bosszúról szól, és arról, hogy tegyek másokra hazug módon terhelő vallomást. A másik céljukat már elérték: a cégünket –  mivel megszerezni nem tudták –  tönkretették, megbízásainkat elvették”. meggyőződése, hogy a vád szét fog esni, de azzal is tisztában van, hogy a politikai akarat miatt évekig folytatni fogják még az ártatlan emberek tucatjainak meghurcolását.