Az rendben van, ha az ellenzéket a büntetőjog határát súrolóan ócsárolják?

HírKlikk 2021. január 18. 09:42 2021. jan. 18. 09:42

„Ha lehet választani, én inkább a Facebook ’cenzúráját’ tartom helyesnek, és nem a hazai szemforgató gyakorlatot” – így reagált Magyar György ügyvéd a közösségi oldalak „cenzúralépései” kapcsán elhangzott kormánypárti politikusi megnyilvánulásokra. „A Facebook ’cenzúrája’ a kormányoldal szerint elítélendő, de ha egy fideszes az ellenzéket azzal fenyegeti, hogy a ’taknyukon és a vérükön’ kell őket a parlamentből „kivágni, mint a macskát szarni”, az rendben van? Emiatt nem tiltakozott senki, azért viszont aggódnak, hogy Trumpot kitiltották a közösségi médiából” fogalmazott az ügyvéd.

A közösségi portálok megalkották a saját felhasználási szabályzatukat, és aki azokat megsérti, azt bizony kitilthatják – szögezi le legfrissebb blogbejegyzésében Magyar György, hozzátéve, hogy a helyzet valóban szabályozásért kiált. Ám miután magánvállalkozásokról van szó, ezek működésébe nehéz beleszólni, mert az akár a tulajdonhoz való jog megengedhetetlen korlátozását is jelenthetné.

Az elmúlt években egyre több és mind erőteljesebb kritika is zúdult a Facebookra, amiért nem tud gátat vetni a félrevezető, sértő, zaklató vagy csaló bejegyzések áradatának. Ha meg próbálkozik a kirekesztő, gyűlöletkeltő, erőszakra uszító tartalmak kizárásával, akkor az a baj? – teszi fel a kérdést a szerző, aki idézi a Facebook szabályzatét, miszerint „méltóságát és jogait tekintve, minden ember egyenlő. Mindenkitől elvárjuk, hogy tisztelje mások méltóságát” – idézi Magyar, rámutatva: még azt is hozzáteszik, hogy ha „fizikai sérülés valós kockázatát vagy a közbiztonságot közvetlenül fenyegető veszélyt észlelünk, akár a bűnüldöző szerveket is értesíthetjük”. „Ha az a kifogás a közösségi médiumok ellen, hogy az efféle tartalmakat „cenzúrázzák”, ennek inkább örülni kellene, s példát venni róluk” – ez az ügyvéd határozott álláspontja.

A blogbejegyzésben felidézi, hogy Mark Zuckerbergék tavaly május 6-án megalakították a legnagyobb közösségi oldalt ellenőrző, egyelőre húsz tagú testületet – ennek finanszírozását egy, a cégtől független 130 millió dolláros alap létrehozásával biztosítják –, ami lényegében úgy működik, mint egy sajátos „legfelsőbb bíróság”: bárki fordulhat hozzájuk, aki elégedetlen a Facebook valamelyik döntésével. A testületbe a magyar jogtudós, Sajó András akadémikus is bekerült. Az Oversight Board által hozott döntések pedig végleges érvényűek, így megfellebbezhetetlenek, és az egyszeri felhasználóktól kezdve, egészen Zuckerbergig mindenkinek el kell fogadnia azokat.

Tehát igenis van jogorvoslat: akinek nem tetszik például az, hogy a profilját törölték, először a Facebookhoz fordulhat, majd utána a felügyelőbizottsághoz. Ez a testület tavaly október vége óta működik, és bár csak a sokakat érintő ügyekkel foglalkozik, Trump kitiltása bizonyosan fontos kérdés. Egyébként a testületnek kilencven napja van, hogy döntést hozzon, ezért a munkájukról még keveset tudni, s várhatóan január végén, február elején kaphatunk erről részletes információkat. Ígérik különben, hogy minden döntést nyilvánosságra hoznak.

Magyar szerint mindenesetre példát vehetnénk róluk, és akkor talán nem jelenhetett volna meg 2017 tavaszán a Fidesz ötödik számú tagkönyvének birtokosától egy kormányellenes megmozdulás kapcsán a teljes magyar sajtót bejárt, minden következmény nélküli kijelentés: „ha még egyszer ezek vagy ilyenek megjelennek a parlament épületében, és ott megzavarják a munkát, akkor úgy kell őket kivágni, mint a macskát szarni. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön.” És hogy biztosan mindenki értse, még hozzátette, „ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat”.

„Pedig ez már a büntetőjog határát súrolja – vagy tán túl is ment azon” – szögezte le az ügyvéd. Hozzátette: Trump esetében az efféle uszítást nem nyelte be a Facebook, miközben a magyar Médiahatóság, meg a bűnüldöző szervek szemérmesen hallgattak.

(Beszélgettünk Huth Gergellyel, a Pesti Srácok főszerkesztőjével a Hit Rádióban. Kevés dologban értettünk egyet, de akit érdekel, az itt meghallgathatja az adást.)

Forrás: Hírklikk