Az SZFE vezetése nulla kredittel zárhatja le a diákok őszi félévét

HírKlikk 2021. január 15. 16:45 2021. jan. 15. 16:45

A vezetés a diákok őszi kreditjeit a tavaszi félévre regisztrálnák.

hvg.hu információi szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatói és osztályfőnökei az egyetem vezetésének egy olyan tervéről értesültek, amely szerint úgy lenne érvényes a hallgatók számára az őszi félév, hogy a diákok kreditjeit erre az időszakra lenulláznák, és átvinnék őket a tavaszi félévre.

A portál úgy értesült, hogy ez elhangzott a január eleji osztályfőnöki egyeztetéseken és a Minőségmenedzsment Tanács ülésén is.

„Nem tudjuk elfogadni az érvényesítés adminisztrálásának tervét, mely szerint az őszi szemesztert nulla kredittel zárják le 2021. január 8-án, majd az ősszel elvégzett őszi szemesztert a tavaszi szemeszterben, azzal párhuzamosan könyvelnék el a Neptun-rendszerben” – olvasható Minőségmenedzsment Tanács levelében, amelyet az új vezetés által kinevezett oktatási igazgatónak küldött.

A dokumentum szerint a tanács nyugtalanítónak tarja a csúsztatott könyvelés ötletét „részben mert nem a valóságot mutatja, részben mert nem világos, miképp lehetne az ösztöndíjszámításhoz elengedhetetlen minimális kreditje a hallgatónak, amennyiben az első félév nulla kredittel záródik, részben, mert a félév passziváltatása, az önköltség térítése és a diákhitelek számítása szempontjából sem látszik biztosítottnak a hallgatói érdekek sérülésmentes érvényesülése”.

Az új vezetés szerint viszont azért nem lehet a hagyományos módon január végén félévet zárni, mert a kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila novemberben betiltotta az oktatást az egyetemen. A tanács ugyanakkor a laphoz eljutott dokumentumban azt is megjegyzi, hogy a Fővárosi Törvényszék decemberben visszamenőleg törvényen kívül helyezte a kuratórium november 27-i tiltását, az ugyanis szembemegy az oktatási törvénnyel. Így a tanács álláspontja szerint semmi akadálya nem lenne a félév megszokott időpontban és módon történő lezárásának.

Hozzáteszik azt is, hogy a Neptunban nem lehet visszamenőleges bejegyzéseket végezni, mert a rendszer mindent időpecséttel lát el a törvényesség biztosításának érdekében.

Egyelőre pedig az sem világos, hogy mi lesz az önköltséges hallgatókkal. Novemberben ugyanis ők arról kaptak tájékoztatást, hogy nem kell költségtérítést fizetniük a félévre. A lap szerint viszont január 12-én az újonnan kinevezett rektorhelyettes, Zalán János arról írt a hallgatóknak küldött levelében, hogy az őszi félévre be nem fizetett tandíjat három napon belül be kell fizetniük. Mindeközben azonban az állami támogatással rendelkező hallgatók arról kaptak levelet, hogy az őszi félév nem számít bele az ingyenesen elhasználható félévekbe.

Tehát gyakorlatilag a krediteket mindenkitől elvennék, de a költségtérítéses hallgatók számára a félév érvényesnek számítana, az államilag finanszírozott hallgatóknak viszont érvénytelennek.

Forrás: hvg.hu