„Az ügyészség bűnpártolást követett el”

Nagy András 2019. január 23. 19:34 2019. jan. 23. 19:34

„Ez olyan, hogy tegnap fogtam egy tolvajt, ma pedig eljárást indítanak ellenem” – érzékeltette az ügyészség hétfői döntésének abszurditását Kuncze Gábor. Ismert: a Polt Péter vezette vádhatóság nem az MTVA biztonsági cége, hanem az ellenzéki képviselők ellen kezdeményezett eljárást a hét első napján.

A volt belügyminiszter szerint egyébként a közmédia székházában történt erőszakos cselekmények ügyében már a Belügyminisztériumnak kellett volna vizsgálatot indítani, amely a fegyveres biztonsági szolgálatok törvényes felügyeletét látja el – legalábbis papíron.  Ez után az ügyészség sem foglalkozik a valósággal, helyette vizsgálatot indít az MTVA-székházban történtek miatt az ellenzéki képviselőkkel szemben.

A minden bizonnyal hungarikumnak számító határozatot a továbbiakban úgy kommentálta, nem történt más, mint amit az elmúlt időszakban számtalanszor tapasztalhattunk, azaz Polt Péter vezette magyar ügyészség bűnpártolást követett el. „Nem az első eset, hogy nyilvánvaló bűncselekmények esetében az ügyészség megtalálja a módját, hogy miért ne vizsgálódjon. Ezért néz ki úgy az ország, ahogy kinéz – mondta.

Van még lejjebb a magyar jogállam lejtőjén? – kérdeztük Kunczét, aki erre úgy reagált, „eddig mindig azt mondtuk, na, ezek már leértek a lejtő aljára, mire ők ásni kezdtek és még lejjebb mentek. Következésképpen amíg nekik ásójuk van, addig nem lehet válaszolni a kérdésre”.

Nem ártana ugyanakkor kivenni az ásót a kezükből – tette hozzá, utalva arra, hogy a tüntetések fontosak ugyan, mert felhívják a figyelmet a nyugati típusú jogállamok, illetve az itthoni viszonyok közti egyre meredekebb szakadékra, de a demokratikus Magyarország mélyrepülését csak demokratikus úton lehet megfordítani.

Magyarul választásokon kell őket megverni, és ehhez az ellenzéki pártoknak kell megtalálni a személyeket és a szervezeti kereteket 2019-ben. 2018-ban többen szavaztak az ellenzékre, mint a kormánypártokra, mégis a Fidesz-KDNP-nek van kétharmada, és ez csak részben az orbáni választási rendszernek köszönhető.

Az ellenzék 2018-ben nem tudott egységes alternatívát mutatni a Fidesszel szemben, ezt a hibát a két, 2019-ben esedékes választáson nem kéne elkövetni Kuncze Gábor szerint, különben a 2022-es kormányváltást már az idén el lehet temetni. És akkor Orbán Viktor meg a Fidesz vígan áshat tovább.