Az utolsók között kullog Magyarország

HírKlikk 2020. január 23. 20:45 2020. jan. 23. 20:45

„A legtöbb posztkommunista állam igyekszik minél hatékonyabban fellépni a korrupció ellen, „ám néhány állam – Magyarország, Lengyelország és Románia –  lépéseket tett az igazságszolgáltatás függetlenségének gyengítésére, ami gyengíti a magas szintű korrupció elleni fellépésre való képességüket”. A többi között ezt állapította meg a Transparency International jelentése.

A nemzetközi jogvédő szervezet most tette közzé idei korrupció-érzékelési indexét. A 2019-ben vizsgált 31 ország közül a vezető 20 között 14 nyugat-európai állam, ezen belül 9 uniós tagország található. A térség átlagosan  az elérhető 100 pontból 66-ot ért el, ami azt jelenti, hogy szintén nem immunis a korrupcióval szemben. A legelső helyen Dánia áll, amely 87 pontot szerzett, ezután Finnország következik 86, és Svédország 85 ponttal. Az utolsó három helyen Magyarország és Románia áll egyformán 44, valamint Bulgária 43 ponttal. A legnagyobb mértékben Olaszországban és Görögországban javult a helyzet 2012 óta. 

Az index kapcsán kiadott közlemény szerint, a legtöbb posztkommunista állam igyekszik minél hatékonyabban fellépni a korrupció ellen, „ám néhány állam – Magyarország, Lengyelország és Románia – lépéseket tett az igazságszolgáltatás függetlenségének gyengítésére, ami gyengíti a magas szintű korrupció elleni fellépésre való képességüket”.

 
Forrás: Hírklikk