„Azért tartanak Karácsonytól, mert békét akar, nem háborút!”

HírKlikk 2021. május 29. 16:26 2021. máj. 29. 16:26

„Nem az a hazaárulás, ha az ember elmondja az igazat, hanem az, ha elköveti a disznóságokat!” – ezt Bod Péter Ákos közgazdász, a Nemzeti Bank korábbi elnöke mondta Ujhelyi István EP-képviselő vendégeként a „Heti Kettes Ujhelyivel” című online videósorozat legújabb epizódjában.

A konzervatív egyetemi tanár a közösségi oldalakon közvetített, aktuális témákat kibontó beszélgetésben többek között abszurdnak nevezte, hogy a jelenlegi kormány aktív politikusokat, minisztereket tett meg az alapítványi átszervezés során az egyetemi kuratóriumok tagjainak. „Annyira feudális, annyira abszurd ez az egész, hogy nem is mindenki érti. Aki meg érti, az a fejéhez kap” – fogalmazott Bod Péter Ákos, hozzátéve: vannak olyan keleti kultúrák, ahol ez megszokott, de ez a fajta feudális berendezkedés tőlünk teljességgel idegen. Ezért, mondta a közgazdász, ez a rendszer egy ellenzéki győzelem esetén bizonyosan nem maradhat így, annak ellenére, hogy egyelőre még nincs kész megoldása a problémára. „Ezek a hűbéri rendszerek pontosan azért, mert nem intézményesültek, nagyon törékenyek. Én azt remélem, hogy Magyarország nem válik teljesen feudális társadalommá, hanem polgári lesz” – fogalmazott az online videóban a közgazdász.

Ujhelyi István kérdésére a professzor arról is beszélt, hogy azért támogatja Karácsony Gergelyt a miniszterelnök-jelölti versenyben, mert teljességgel alkalmasnak tartja a feladatra. Bod Péter Ákos szerint nagyon erős a kormányfői posztra jelentkezők ellenzéki mezőnye, ezzel együtt, amikor a jelenlegi főpolgármester megkereste és támogatását kérte, örömmel megadta azt. „Az a kérdés, hogy mi a magyar társadalmat akarjuk magunkkal vinni a következő néhány évre, vagy foglyul ejteni az egyik felét és azzal a másikat köpködni (...) Okkal tartanak Karácsony Gergőtől, éppen azért, mert ő más. Mert nem akar háborúskodást. Nem mindegy, hogy valaki tovább hasítja a társadalmat, vagy megpróbálja összefogni”- fogalmazott a „Heti Kettes Ujhelyivel” legújabb adásában Bod Péter Ákos.

Az online beszélgetésben szó esett az uniós helyreállítási alapról és a Fidesz-kormány által ebből visszautasított hitelrészletről is. Utóbbival kapcsolatban a közgazdász-professzor világossá tette, hogy a kormány nagyot hibázik, amikor nem veszi fel ezt a rendkívül kedvezményes hitelt, hiszen elég lenne csak bejelentkeznie rá és máris erősödne a tárgyalási pozíciója a piacon. Ujhelyi István arról is kérdezte Bod Péter Ákost, hogy mennyiben mutatna más képet az ország, ha 2006-ban megvalósul Orbán Viktor javaslata és helyette ő lesz a jobboldali koalíció közös miniszterelnöke. A neves közgazdász emlékeztetett, hogy Orbánnak ez a javaslata egy kétségbeesett kísérlet volt a két választási forduló között arra, hogy elkerülje a vereséget és átbillentse az arányokat, de végül az MDF „kiugrott” a lehetőség mögül.

Bod Péter Ákos azt mondta, nem bánja, hogy nem tette próbára végül az az időszak, mert nem volt kellő ambíciója és nem is érezte a megfelelő támogatást. Hozzátette: ha egy féltechnokrata jobboldali kormány vitte volna tovább az országot, akkor is a válságkezelés és a „trágyapakolás” után a politika félreállította volna. Ujhelyi István a beszélgetés során ez utóbbival kapcsolatban azt mondta: egészen más lenne a mai konzervatív politikai oldal milyensége és minősége a mai Magyarországon, ha akkor Bod Péter Ákosék veszik át a stafétát. A közgazdász erre válaszul gyorsan rávágta: akkor ma lenne valódi konzervatív oldal, a mai Fidesz ugyanis szerinte nem jobboldali, a kereszténydemokraták pedig nem keresztények. Rámutatott, hogy a jelenlegi kormány súlyos értékválságban van; ezzel kapcsolatban példaként említette a „lopást”, a szegénységgel szembeni érzéketlenséget, vagy aktuális példaként azt, amikor a koronavírusban elhunyt emberekről, mint egyszerű statisztikai adatokról, a vírusfertőzés miatt eltávozott idős emberekről pedig szinte egyszerű és természetes veszteségről számoltak be minden nap.

Azzal kapcsolatban, hogy van-e még energiája és ambíciója visszatérni a nagypolitikába, Bod Péter Ákos azt mondta: aki egyszer volt már a politikában, soha nem veszíti el az érdeklődését, de egyelőre az előtte álló, jelentős családi és szakmai agendát tartja prioritásának.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza.

 

Forrás: Hírklikk