Bajban a Jobbik

Dr. Dávid Ferenc       2019. április 26. 11:18 2019. ápr. 26. 11:18

Gyüre Csaba jobbikos országgyűlési képviselő néhány nappal ezelőtti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: pártja legalább 50 ezer forintos minimál-nyugdíjat, a férfiaknak negyven ledolgozott év után nyugállományba vonulási lehetőséget, igazságosabb gyógyszerár-támogatási rendszert ígér. Hozzátette, emellett az idősek fogyasztói kosarának drágulását és a reálbérek emelkedését is alapul vevő indexálási rendszert vezetnének be, valamint kiegészítenék azok juttatását, akiknek tisztességesen felnevelt, taníttatott gyermekei Magyarországon dolgoznak, fizetnek adót.

Jegyzetem írásának pillanatában még nem vagyok nyugállományban, de már így is nagyon unom/utálom, hogy minden tartalmatlan és nívótlan kampánynak elengedhetetlen eleme az idősebb generáció megalapozatlan ígéretekkel való szédítése. Az ellenzéki pártoknak – így a Jobbik Magyarország Mozgalomnak és alelnökének is – illene tudnia, hogy

a./ a 28.500,--Ft legkisebb teljes összegű öregségi nyugdíj 50.000,--Ft-ra való emelése hangzatos, szép cél, csak kérdés, hogy mit szól ehhez a 100 ezer forint alatti nyugdíjjal rendelkezők többszázezres tábora, akiknek egy jelentős része nem 20, hanem 30-35 év szolgálati idővel rendelkezik. Vagy ezzel az intézkedéssel párhuzamosan ők is kapnak 75 /!/ százalékos emelést a méltányosság és az igazságosság nevében?

b./ Ennél sokkal fontosabb – amit Gyüre politikus „elfelejtett” megemlíteni -, hogy a nyugdíjminimumhoz, illetve annak összegéhez számos ellátás van kötve, azaz vetítési alapként is funkcionál. A teljesség igénye nélkül sorolom: méltányossági nyugdíjak, időskorúak támogatása, települési támogatás, közgyógyellátás, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény stb. Az ezekre való jogosultság meghatározásának bázisa a nyugdíjminimum, ezért jelentősége igen nagy. Az intézkedés tovagyűrűző számszaki kihatását én nem tudom meghatározni, de úgy tűnik, hogy „sajtótájékoztató” Gyüre úr sem? Ez viszont nagy baj!

c./ A Nő40 program „fiúsításának” jobbikos felújítása már ezerszer „lejátszott” kopott, unalmas lemez. A mai válságos munkaerő-piaci helyzetben javasolja az ellenzéki honatya – szinte azonnali hatállyal - 100-150 ezer adó- és járulékfizető férfi kivonását az aktív és értékteremtő cselekvésből. Bevezetésével a nyugdíjkassza nehezen kibalanszírozott egyensúlya is azonnal felborulna. Ezt akarja? Értem én: a Jobbik rosszul áll, értem én: Gyüre Csaba harcos ellenzéki politikus és nem „matekos”. Na, de tényleg ennyire nem számítanak a számok? Tényleg azt gondolják/gondolja, hogy az idősödő generáció minden végiggondolatlan, hamis ígéretet bevesz? Miként fér össze a permanens néphülyítés a keresztény erkölccsel?

Az „igazságosabb” gyógyszer-támogatási rendszerre vonatkozó felvetésére nem reagálok, inkább azt javaslom, hogy forduljon, – ne kezelőorvosához - hanem a téma kiváló szakértőihez!

P.s.: a legkisebb öregségi nyugdíj emelésének nem vagyok ellensége, kell rajta gondolkodni /!/ és a nyugdíjrendszer átfogó korszerűsítésének keretében szükséges is az összegét érzékelhető mértékben növelni.