Bajban van a magyar háztartások tizede

HírKlikk 2020. január 21. 08:03 2020. jan. 21. 08:03

A magyar háztartások 11,1 százaléka nem tudta mindig határidőre befizetni a rezsiszámláit 2018-ban – írja az Eurostat adatai alapján a hvg.hu. Az EU-átlag 6,6 százalék, ami jelentős csökkenés ahhoz képest, hogy öt évvel korábban még két számjegyű volt a mutató.

A statisztikusok így is találtak hét országot, amely rosszabbul áll, mint Magyarország. A legrosszabb helyzet a görögöké, ott a háztartások 35,6 százaléka megcsúszott a rezsivel legalább egyszer az év folyamán, de rendkívül rosszul áll Bulgária is, 30,1 százalékkal. Hogy ez a két ország mennyire rosszul áll, azt az is jelzi, hogy a harmadik leggyengébb Horvátországban is csak 17,5 százalékos a mutató.

Ami a régiónkat illeti: Magyarország a legrosszabb helyzetű a visegrádiak közül, rajtunk kívül csak Szlovákiában vannak az EU-átlag feletti arányban azok, akik nem tudják időben rendezni a számláikat. A csehek helyzete pedig a második legjobb az egész EU-ban, ott csak 2,1 százalék van bajban. Ennél jobban egyedül a hollandok állnak, ott a háztartások másfél százaléka csúszott meg a rezsivel.

Forrás: hvg.hu