Bakondi: a fertőzésgyanús migránsokat karanténba lehet helyezni

HírKlikk 2020. július 11. 06:55 2020. júl. 11. 06:55

Az illegális migránsok útnak indulása nem csökkent, és a következő hetekben, hónapokban további növekedés várható – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Bakondi György elmondta, hogy az olasz és a spanyol irányban is jelentősen nőtt a migránsok aktivitása. Azt tapasztalták továbbá, hogy a Spanyolország és Marokkó közötti megállapodás óta, egyre több migráns érkezik a Kanári-szigetekre és Portugáliába.

A balkáni útvonalon is rendszeresek az elfogások. Kisebb csoportokat naponta tartóztatnak fel, de a közelmúltban Észak-Macedóniában egy kamionban 200 pakisztáni és bangladesi állampolgárt találtak.

A főtanácsadó szólt arról is, hogy a migránstáborokban van koronavírus tesztelés és a fertőzésgyanús embereket karanténba tudják helyezni. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, kérdéses, hogy az érkezők hány százaléka találkozik a hatóságokkal. Akiket nem lehet tesztelni, azok potenciális veszélyt jelentenek – szögezte le.

Kitért arra is, hogy régóta szükség lenne rá, hogy olyan új megoldásokat találjon az Európai Unió, amelyek hosszú távon a biztonságot szolgálják, és amelyek mögé az államok képesek felsorakozni. Szükség lenne egy olyan migrációs paktumra, amely rögzíti többek között a külső határok védelmét, az érkezők visszaküldését, továbbá a kibocsátó országoknak nyújtott – az útnak indulás szempontjából visszatartó erőt jelentő – pénzügyi támogatást – mondta Bakondi György.