Bal horog Óbuda-Békásmegyeren is

Adorján György 2019. november 22. 09:54 2019. nov. 22. 09:54

Ténykérdés. Hiába erőlködik a kormányzó illiberális pártszövetség, az alábbiak is mutatják, mennyire fájhat nekik az októberi vereség, mondjanak ők bármit is. Erről további részletek a HVG-ben és a hvg360-on, no meg itt nálunk.

Korábban még taroltak ebben a kerületben a fideszesek. A képviselő-testület tagja volt ekkor a Fidesz-KDNP színeiben (választókerületenként): Laczkó Szilvia, Csapó Harold Gábor, Désiné Németh Éva, Szepessy Tamás, Menczer Erzsébet, Horváth László, Danis Zoltánné Havadi Elza, Sáringer Kálmán, Bulla György, Baumann Irén Erzsébet, Török Ferenc, Puskás Péter, Kemény Krisztina, Kelemen Viktória, Dr. Pappné dr. Nagy Judit, Laukonidesz Lilla. Kompenzációs listáról jutott be: Béres András (LMP), Bihary Gábor (MSZP), Czeglédy Gergő (MSZP), Kiss László (MSZP), Mihalik Zoltán László (Itt Élünk Egyesület), Szanyó Miklós (Jobbik Magyarországért Mozgalom).

2019. október 13-án ebben a kerületben az ellenzék balhorga után padlót fogott a kormányzó illiberális pártszövetség. A habonyizált gajdicsolók gyülekezetét kiütötte az ellenzék.

Íme: 1.vk. dr.Kiss László MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP 2. vk. Hazai Iván András MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP 3. vk. Zábó Attila  MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP 4. vk. Strenner Imre MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP 5. vk. Őri László MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP 6. vk. Czeglédy Gergő MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP 7. vk. Béres András MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP 8. vk. Csongrádi János MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP 9. vk. Turgonyi Dániel MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP10. vk. Szkaliczki Tünde MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP 11. vk. Burján Ferenc MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP 12. vk. Derda Ádám MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP 13. vk. Szabó Ákos MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP 14. vk. Ujfalvi István MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP 15.vk. Domokos Ágnes MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP16. vk. Rózsa László Péter MOMENTUM-DK-MSZP-PM-LMP, kompenzációs listáról pedig: Bús Balázs FIDESZ-KDNP, Csapó Harold Gábor FIDESZ-KDNP, Farkas Balázs FIDESZ-KDNP, Kelemen Viktória FIDESZ-KDNP, Puskás Péter FIDESZ-KDNP, Rácz Andrea FIDESZ-KDNP.

Óbuda-Békásmegyer természeti adottságai, a Duna part, a Budai hegyek koszorúja, a Pilis közelsége teszik egyik legszebb fekvésű kerületté a fővárosban. Lakótelepei, területi nagyságrendjüket és lakóinak számát tekintve egyedülállóak Budapesten. A főváros jövőképének a fentiek miatt, alapvető meghatározója lehet Óbuda-Békásmegyer, mert megfelelő kezekbe került a kerületet irányító politika.

Egyszer s mindenkorra le kell majd számolni a „panelproli” jelzős szerkezet sugallta előítéletességgel. A lakótelepek társadalmi presztízsét helyre kell állítania az új vezetésnek. Intézményi ellátottságukat növelni kell. Az épületek közötti parkosítások számát meg kell duplázni. A házak aggasztó uniformizáltságát meg kell szüntetni. A műszaki kivitelezések hiányosságait számba kell venni és fel kell számolni.

A volt szocialista önkormányzati és egykori országgyűlési képviselő dr. Kiss László csapatával garancia arra, hogy az előzőek majd megvalósulnak! A lakótelepek nem a kommunista ideológia hordozói, mint ahogy azt egyes jobboldali populisták próbálják még ma is elhitetni. A lakótelepek a megfelelőbb életszínvonal reményében épített tömeglakások, a lavórkorszakot felváltó, kényelmesebb, összkomfortosabb elhelyezést biztosító életterek.

A lakótelepek jelentősége Óbuda-Békásmegyer életében vitathatatlan. A gázgyári és a kísérleti lakótelepek mellett, a városközponti, a békásmegyeri, kaszásdűlői, Pók utcai és a Bécsi úti lakótelepek, 1914-1989 között formálták és formálják mai napig is a kerület arculatát. Súlyuknak megfelelően kell kezelni őket, közösséghez való hozzájárulásuk mértékének megfelelően kell részesíteni őket a juttatások terén is. Különösen igaz ez Békásmegyer, mint a legnagyobb területű és népességű lakótelep esetében.

Óbuda-Békásmegyernek 2019 októberében olyan polgármestere és helyi képviselői lettek, akik szakítva az eddigi jobboldali populista politikával, a szolidaritást, a szegényekkel való konkrét törődést, a közteherviselés arányosabb és igazságosabb elosztását helyezik tevékenységük középpontjába, a megszüntetett demokratikus intézmények és jogosítványok visszaállítása mellett! Ebben a kerületben olyan győzelem született, amely 2022-re országos iránymutató!