Balázs Péter: Orbán Viktorral ma nem jó együtt fényképezkedni

HírKlikk 2022. július 30. 07:55 2022. júl. 30. 07:55

Orbán Viktor bécsi meghívása nem kifejezetten használt vendéglátójának, Karl Nehammer osztrák kancellárnak – de lehet, hogy használt a magyar miniszterelnöknek. Erről is kérdezte Balázs Péter volt uniós biztost, külügyminisztert Németh Péter, a Klikk TV Mélyvíz című adásában.

Sokan kíváncsian várták, hogy az osztrák kancellár a közös sajtótájékoztatón megemlíti-e Orbán tusványosi beszédét. Megtette, sőt, Nehammer elfogadhatatlannak nevezte a vállalhatatlan fajelméleti fejtegetést.

„Nagyon ritka esemény, hogy nyugat-európai politikusok fogadják vagy meghívják Orbán Viktort. Inkább az történik, hogy elmegy valamilyen kongresszusra és a nagykövet szól az ottani kormányfőnek, hogy meginna-e egy kávét a magyar miniszterelnökkel” – vázolta a lehangoló nemzetközi reakciókat Balázs.  

Az osztrák kancellár meghívása mindenképpen értékelendő, még ha szomszédok között szorosabb is a viszony – tette hozzá. „A nemzetközi kritikákra nyilván felkészült Nehammer, hiszen Orbán Viktorral ma nem jó együtt fényképezkedni.”

Erre ráadásul friss okot szolgáltatott tusványosi beszéde. „A ’faj’ szó ugyanis a XX. század óta foglalt, mióta fajelmélet alapján irtottak embereket. „Akkor is, ha Szijjártó Péter már előre megpróbálta szűkíteni a később Orbán által kulturális fogalommá magyarázott átértelmezést.”

„Orbántól persze nem idegen a Janus-arcú kinyilatkoztatás, mint történt például a Soros-plakátok témájában. Elindított egy érzelmekre ható antiszemita kampányt, aztán elszaladt a zsinagógába és felvette a nagykalapot.” Hasonlóan botrányos kijelentése volt a német gázhasználatot minősítve, amiről azt mondta, hogy van erre német know-how régebbről.

Ugyancsak Tusványoshoz köthető, bár kisebb teret kapott Orbán fejtegetése az orosz-ukrán háború kapcsán. Szerinte még két évig eltart a konfliktus, akkor lesz vége, ha ismét Trump lesz az amerikai elnök.

„Ez nem más, mint az orosz pozíció visszhangja” – állapította meg a volt külügyminiszter. A háború kezdete óta ezzel azonosul, állandóan orosz-párti kijelentéseket tesz, miközben azt ismételgeti, hogy Magyarország ebből kimarad. 

„Ahogy a globális felmelegedésből vagy a Covid-járványból, úgy a közelünkben zajló háborúból sem lehet kimaradni, miután számtalan hatása eléri Magyarországot is. Ilyenkor állást kell foglalni, ahogy a világ többi országa is teszi. Miközben a nyugat szinte egységesen Ukrajna mellé állt, Orbán kezdettől fogva nagyon egyértelműen az orosz propagandát fogalmazza meg.”

Ráadásul a magyar miniszterelnök a kezdetektől „állandóan mosdatja, menti, magyarázza Putyin lépéseit, amivel egyedül áll az Európai Unióban és a NATO-ban” – emlékeztetett Balázs Péter. 

A Klikk TV Mélyvíz című adása ide kattintva nézhető meg.

Forrás: Hírklikk