Balázs Péter: Orbánéknak a valósághoz kéne igazítani a gondolataikat

Millei Ilona 2023. május 16. 07:00 2023. máj. 16. 07:00

Orbán Viktor környezetében nincsenek önálló gondolkodók, aki ezzel megpróbálkozott, eltűnt onnan. Ez egyszemélyi vezetés, a többiek végrehajtják a főnök akaratát – véli Balázs Péter professzor. A volt külügyminiszterrel a kormányfő politikai igazgatójának néhány kijelentéséről beszélgettünk. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tizenharmadszor megszervezett Ludovika Fesztiválján Orbán Balázs például arról beszélt, hogy az új generációnak újra kellene fogalmaznia a viszonyát Európához. A professzor szerint viszont éppen az lenne kívánatos, ha a kormány a valósághoz igazítaná a gondolatait.

Orbán Balázs leglényegesebb axiómája: „Nemzeti gondolat nélkül nincs Magyarország, és a nemzeti gondolat kizárásával Európának nincs jövője!” Önálló gondolkodó Orbán Balázs, vagy csak visszhang?

Azt tudjuk, hogy Orbán Viktor környezetében nincsenek önálló gondolkodók. Én még egyet sem láttam. Aki ezzel megpróbálkozott, az eltűnt onnan. Ez egyszemélyi vezetés, a többiek végrehajtják a főnök akaratát. 

Miért törekszik arra Orbán Balázs, hogy úgy látsszon, mintha ez az ő önálló gondolata lenne?

Én nem tudom, hogy törekszik-e rá. Azért a Fidesz-tábor mindig egy hangon énekelt. Amit az egyik elkezdett mondani, ugyanazt mondta mindig mindenki. Vannak kiadott szövegpanelek, és azokat halljuk vissza, bárkit kérdeznek. Ebben nincs újdonság, mert ez kezdettől fogva így működött. 

De mindig azt kellett mondani, amit a „főnök” mondott…

Pontosan. Azt tudni lehet, hogy mennek körbe az e-mailek a napi irányelvekkel: mire mit kell reagálni, és ahhoz tartják magukat. A Fidesz mindig is a legfegyelmezettebb párt volt, ahol egy ember diktálta az irányvonalat. 

Az EU-val kapcsolatban azt mondta Orbán Balázs, „Ha az új generáció nem képes újra fogalmazni, mit jelent számára Európa, akkor az európai integráció meg is szűnhet” Valóban újra kéne fogalmazni az új generációnak, mit jelent Európa?

Szerintem ezt nem az új generációnak kell újra fogalmazni, hanem a kormánynak. Mindenkinek naponta kell figyelni a dolgokat, és hozzáigazítani a lépéseket a konkrét valósághoz. Az EU rengeteget változott menet közben, mert mindig ügyesen és hajlékonyan alkalmazkodott új helyzetekhez. De ez nem generáció-kérdés. Annak, amit Orbán Balázs mond, kicsit olyan íze van, mintha elvárná, hogy ez az új generáció mást mondjon, mint az előzőek. Lehet, hogy az érvek éppen a folyamatosság mellett szólnak. Vagyis Orbánéknak is a valósághoz kéne igazítani a gondolataikat.

Orbán Balázs arról is beszélt, hogy „az biztos, hogy hazánknak ebben az együttműködésben kell maradnia, de hogy ennek mi lesz a sorsa, az még bizonytalan”. Ez is Orbán Viktor gondolata. Orbán Balázsról felröppent a hír, lehet, hogy ő lesz a külügyminiszter. Ezt akár annak jegyében is mondhatta?

Egy kormány ne mondjon bizonytalanságot. Mérje föl a helyzetet, álljon a sarkára és mutasson utat. De ennek a „bizonytalannak” megint van egy furcsa mellékíze, mégpedig épp az, hogy mi a bizonytalan ebben. 

A magyar külpolitikát, az országot tekintve, mire jutunk ezzel az egész szemlélettel?

Azt azért már látjuk. Totális elszigetelődéshez vezetett az is, ami eddig történt. Orbán Viktor azt hiszi, hogy feltalált valami óriási dolgot azzal, hogy szembemegy a fő áramlatokkal, ha tudatosan mást csinál, mint a mainstream, a fővonal. Ő ezt valamiféle receptnek véli, holott önmagában véve ez semmilyen eligazítást nem nyújt. Ehelyett azt kellene nézni, hogy mi az ország érdeke, mi az, ami számunkra hasznos, mi az, ami veszélyes. Ennyi idő alatt már bőségesen bebizonyosodott, hogy rossz irányba megy, amikor szubjektív érzelmek alapján mondja azt, hogy neki Donald Trump a szimpatikus, és nem számol azzal, hogy az Egyesült Államok a legfőbb katonai szövetségesünk, és ott a mostani elnökkel is jóban kell lennünk. Sőt, elsősorban vele kell jóban lenni.

Ezzel szemben Orbán Balázs a Facebook-oldalán nagy betűkkel hirdeti egy katonai stratéga gondolatát: „Nagy valószínűséggel nem lenne ma háború, ha 2020-ban Trump folytatta volna az elnökséget”…

És ez egy az egyben Orbán Viktor május 4-én mondott szavainak az ismétlése is. Itt a bizonyíték.