BAZ 02: Vagy Varga győz, vagy senki

HírKlikk 2021. szeptember 19. 11:50 2021. szept. 19. 11:50

Egy friss, telefonos közvéleménykutatás szerint eldőlni látszik az előválasztás B-A-Z megye 2-es számú választókörzetében, ahol a jobbik-DK támogatott Hegedűs Andrea és az MSZP-P-Momentum-LMP támogatással induló dr. Varga László mérkőzik meg egymással.

A jelöltek egymással szembeni versenyében meggyőzően vezet Varga, hiszen míg Hegedűs Andreára mindössze a kormányváltást akarók 31%-a szavazna, dr. Varga Lászlót tíz százalékkal többen választanák – 41 %-ot kapna az előválasztáson.

Az igen jelentős, 10%-os különbség több okból fakad. Részint dr. Varga László ismertsége jelentősen nagyobb, a körzetben való beágyazottsága erősebb és politikusként is egy évtizede folyamatosan aktív és sikeres. Sokat szerepel a nyilvánosságban, a közösségi médiában a kampányidőszakokon kívül is sűrűn jelenik meg és igazán széles társadalmi kapcsolatai vannak az inkább jobboldaliként elkönyvelt DVTK szurkolóktól a vállalkozókig, véleményformálókig bezárólag.

Hegedüs Andrea jóval kevésbé ismert a körzetben és az indulása körüli huzavona (sokáig nem lehetett tudni, végül melyik körzetben is méreti meg magát) sem tett jót neki. A lapunk által megkérdezettek szerint a kampányában is sok volt a bizonytalanság: az ellenzéki szavazók nehezen bocsájtják meg a város polgármesterével való szembefordulást, amikor a DK képviselőjeként bojkottálta a közgyűlést, valamint azt sem például, hogy kampány-anyagaiban és a közösségi médiában hosszú ideig összekeverte a miskolci Tapolcai elágazást az egyetemi elágazással.

A fentieknek köszönhető, hogy a megkérdezett választók a számok szerint Vargát várják az előválasztáson befutó helyre.

Ami azonban a kutatás igazán nagy tanulsága az az, hogy a két jelölt közti igazán fontos különbség az országgyűlési választásokon jelenik majd meg.

A Népszava online kiadása által is szemlézett kutatás szerint, ha most vasárnap lennének a választások, azon Hegedűs Andrea korántsem biztos, hogy le tudná győzni a jelenlegi Fidesz képviselőt, a nem túl acélos teljesítményt nyújtó Hubay Györgyöt – végeredmény a jelenlegi mérések szerint egyenlő lenne (Hubay: 39, Hegedűs 39%).

Ezzel szemben dr. Varga László a fideszes Hubay képviselőre is 10%-ot verne éles helyzetben – az MSZP és a Párbeszéd jelöltje a parlamenti voksoláson Hubay György 37%-ával szemben ellenében Varga 47%-ot kapna, ha most lennének az országgyűlési választások.

Tudvalevő azonban, hogy még Hubay indulása sem biztos, több új lehetséges név is felmerült már a Fideszben 2022-re. A körzetet ismerők azt mondják, Hubaynál csak erősebb jelöltet állíthat ki a jelenlegi kormánypárt, ami egyszerre figyelmeztetés a választóknak és a jelölteknek is: ha egy használhatóbb jelöltet indít a Fidesz, a jelenlegi felmérések alapján kizárólag Vargának van esélye legyőzni a kormánypártot B-A-Z megye kettes számú választókörzetében.