Bécsi megnyitó: Orbán kampányának áldozatai

HírKlikk 2019. november 18. 06:49 2019. nov. 18. 06:49

A Guardian tudósítója úgy érzékelte, hogy minden ünnepélyesség ellenére melankóliát lehetett érezni néhány napja a CEU bécsi otthonának megnyitóján, hiszen évtizedek óta most először fordult elő, hogy kipateroltak az egyik európai országból egy egyetemet, amelyik ráadásul az egyik legjobb a térségben - írja a cikket szemléző Népszava.

A lap emlékeztet rá: a magyar kormány lehetetlenné tette, hogy az intézmény amerikai diplomát adjon ki, ez vezetett azután a költözéshez. Az iskola áldozatul esett Orbán Viktor hosszú kampányának, miután a szélsőjobbos miniszterelnök úgy állította be, hogy az alapító, Soros György liberális értékek, illetve az erős migráció kihasználásával tervet forral Európa megsemmisítésére. Schmitt Mária azt állította, hogy az intézmény az üzletember előretolt helyőrsége.

Ignatieff rektor azt mondja, a földrészen, de az USÁ-ban sincs másik egyetem, amelyet távozásra kényszerítettek volna egy politikus úri szeszélyéből. Arra is felhívja azonban a figyelmet, hogy az ügynek súlyos következményei lehetnek más amerikai érdekeltségekre is a világban, miután a Trump-kormányzat tétlenül nézte végig a történteket. Bírálta, hogy az USA budapesti nagykövete elfogadta Orbán érvelését, miközben itt nem Sorosról, hanem a tanszabadságról van szó. Csak éppen Cornstein ezt másként látja. Kiemelte ugyanakkor, hogy a Soros által ígért 750 millió eurós támogatás évekre szavatolja működésüket.

A beszámoló idézi a bécsi polgármestert, aki az avatási ünnepségen kijelentette: az egyesült Európában nincs helyük az olyan támadásoknak, mint amilyeneket a magyar vezetés intézett a CEU ellen.

Forrás: Népszava