Beer Miklós: Buta dolognak tartom ezt

NVZS 2019. szeptember 20. 11:44 2019. szept. 20. 11:44

„Nagyon nehéz kérdés, hogy mit tehet és mit nem egy plébános, ebbe mindig belebonyolódunk, maradjunk annyiban, hogy nem voltak szerencsések a józsefvárosi plébános szavai” – mondta portálunknak Beer Miklós, a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke. Azzal kerestük meg, hogy nyilvánosságra került, ahogy Michels Antal józsefvárosi plébános nyíltan Sára Botond fideszes polgármester és polgármester-jelölt melletti szavazásra buzdított.

Az Index vette észre Sára Botond Facebook posztját, amelyben köszönetet mond Michels Antalnak, amiért arra buzdította a híveit, hogy rá szavazzanak. Mégpedig az alábbi szavakkal:

„Buta dolognak tartom ezt, de ez mindenkinek az egyéni józanságára, bölcsességére van bízva” – reagált megkeresésünkre Beer Miklós, aki kérdésünkre azt is mondta, hogy az egyház, a feljebbvalók sem nem tiltják, sem nem ajánlják az ilyen megnyilvánulásokat. Ugyanakkor azt azért hozzátette, hogy nem jellemző az ilyen viselkedés az egyházon belül.

Vajon van-e összefüggés Kövér László házelnök minapi megnyilatkozása és aközött, hogy a józsefvárosi plébános nyíltan a Fidesz jelöltje mellé állt? Ezt persze csak az érintett Michels Antal tudhatja.

Beer Miklósnak mindenesetre megvan a véleménye Kövér mondandójáról. „Ez egy őrület” – szögezte le, hozzáfűzve: „az a skizofrénia, hogy egy vallásos ember milyen párthoz köthető”. mint kifejtette: nagyon nagy káosz van az emberek fejében a jobboldaliságot, baloldaliságot, a vallásosságot, nem vallásosságot illetően. „Bárhogy is, ilyen egyszerűen nem szabadna mondani, ez enyhén szólva is ostobaság”.

A 444.hu szúrta ki, hogy augusztus végén tartották a Reformátusok Szárszói Konferenciáját, amelynek első és leghangsúlyosabb kerekasztal-beszélgetésén Kövér László házelnök megütköző mondatokat mondott. Ilyeneket, hogy ha egy gyakorló keresztény olyan pártra szavaz, amely nyíltan vagy nem olyan nyíltan, esetleg csak a tetteiben tagadja meg a kereszténység programját, az „minimum skizofrénia”. Vagy hogy ez ne fordulhasson elő, az „a közösség felelőssége, adott esetben az egyházi közösségekről beszélek, beleértve a lelkészeket és a plébánosokat is.” Kövér „nem akarja a lelkészeinket gyávasággal vádolni”, de azért megjegyzi, hogy a katolikus papok gyakrabban prédikálnak olyat, hogy aki „nem jófele szavaz, az a következő héten ne jöjjön templomba, csak miután többször jó alaposan meggyónt. De ő nem fog feloldozást adni, mondta a plébános úr.”

S hogy mit lehet tenni az ilyen megnyilatkozások ellen? Beer Miklós nyugalmazott püspök szerint azt, hogy szóvá tesszük.

A teljes beszédet itt lehet megnézni, Kövér a 29. perctől fejti ki a nézeteit.