Begerjedt Nemzet, halódó Nyugat

Dr. Dávid Ferenc       2021. április 9. 17:00 2021. ápr. 9. 17:00

Ha egy kapusedzőt a nem is szélsőséges véleményéért el lehet zavarni az ájulásig jogállam Németországban, az azt jelenti, hogy a német demokrácia beteg. A nyugati demokrácia beteg. Az Európai Unió beteg. Már nem haladó, hanem halódó. Nem tehetünk mást, mint hogy ellenállunk ennek a dögszagnak, orrunkat befogva megpróbálunk megmaradni, amennyire lehet, normálisnak, egy beteg világgal a határainkon. Nincs más mód, mint kitartani, kiállni azokért az értékekért, amelyekről a véleményéért a klubjától elűzött Petry Zsolt is beszélt. Így húsvét után különösen őszintén hirdethetjük: van feltámadás. (Néző László – Magyar Nemzet)

A lap pénteki számában B. Zsolt tébolyult firkász nyílt levelet intézett Magyarország volt miniszterelnökéhez, Gyurcsány Ferenchez. Kollégája (Néző László) nem maradhatott le, és nagyon törte a buksiját, hogy mégis miről értekezhetne. Saját bevallása szerint „ritkán esik meg, hogy a magamfajta betűvető ember csak ül a billentyűzet előtt, s nem is tudja, mit lenne helyes vagy érdemes írni”.

Aztán pechünkre – Halódó Nyugat címmel – mégis csak írt egy jegyzetet, amelynek befejező részét idéztem a fentiekben. Néző írásában minden olyan kifejezés szerepel, amelyet nagy kedvvel és gyakran használnak kormánypárti politikusaink: van itt kommunista, szocialista, náci diktatúra, de nem maradhatnak ki a cikkből az '56-os srácok, Vera Jurová és Daniel Cohn-Bendit, a Gestapo és természetesen Petry Zsolt sem. Egy szusszal elintézi Amerikát és Németországot, amelyek a szerző szerint a szabadság hazáiból gonosz birodalmakká váltak. Néző nagyon küzd, hogy felzárkózzon barátjához és munkatársához, Bayerhez, ezért válogatott szavakkal szidalmazza a nyugati társadalmakat.

  • A német demokrácia beteg, hiszen egy magánvállalkozásnál felmondtak egy magyar alkalmazottnak. Teljesen jogszerűen. Nézőt az egyáltalán nem zavarja, hogy itthon munkavállalók százait és ezreit teszik utcára magyar cégek, abszolút jogellenesen.   
  • A nyugati demokrácia is beteg, hiszen nem lehet egészséges az a társadalmi berendezkedés, amely nem ismeri el a vezérelvűséget, és nem követi a magyar mintát. Nézőben fel sem merül, hogy nálunk nem csak a szisztéma, hanem néhány Fidesz korifeus is gyógyításra, ápolásra szorul.
  • A fejlett Nyugat tehát haldoklik, bizonyára ebbe a „hullaházba” ment el hozzávetőleg 600 ezer magyar fiatal élni, dolgozni: egyszóval boldogulni. Úgy elhúztak, hogy vissza se néznek. A „dögszagú” Németországban kapott munkahelyet a Hertha most elbocsátott kapusedzője is, aki évtizedekig szenvedett „orr-befogva”, távol a szeretett szülőhazától. Ha elolvassa Néző László írását, szerintem azonnal felszerel, és visszatelepszik Magyarországra. 
  • Az Európai Unió szintén beteg. Az elborult agyú Néző elfelejti, hogy nem az egész kontinentális szövetség, hanem csak a család néhány tagja göthös: Lengyelország és Magyarország biztosan, Olaszországban még van remény a kór megelőzésére. Az osztrák, német, francia stb. demokraták attól tartanak, hogy a magyar-lengyel politikai fertőzés átlépi a határokat. Ezt azzal is jelzik, hogy a magyar közjogi méltóságokat nem fogadják az unió fővárosaiban. Marad tehát Üzbegisztán, ahol viszont a napokban szívesen látták a „krumpli kutató” magyar miniszterelnököt.

Néző kitartásra és kiállásra buzdít, és hisz a feltámadásban. Politikai értelemben soha nem a feltámadásban kell bízni, hanem sokkal jobb megelőzni a végzetes bajt és tragédiát: a halált és a megsemmisülést. Magyarország utat tévesztett és joggal félhet a társtalanságtól, ha nem vigyáz, elvesztheti talán legfontosabb szövetségesét, Németországot. Egyik legkedvesebb költőm írta az első nagy világégés után, 1918. decemberében: „Bús vért szüreteltünk, Ínséget arattunk, Minden nemzetek közt. Magunkra maradtunk.” 

Gulyás Gergely, Szijjártó Péter, Bayer Zsolt és Néző László megnyilvánulásai azt eredményezhetik, hogy Reményik Sándor csodálatos sorai – sajnos – ismét valósággá válhatnak. Tényleg ezt akarjuk?

(A kiemelt kép a Magyar Nemzet cikkének illusztrációja volt...)