Beindítják EP-kampányukat a szocialisták

Nagy András 2019. február 15. 12:36 2019. feb. 15. 12:36

A baloldali előválasztási kampány lebonyolítása után újabb kampányra, immár a tavaszi európai parlamenti választásra készülnek a szocialisták. Ennek első felvonása az MSZP szombati kongresszusa lesz, amelyen várhatóan elfogadják a párt EP-programját, valamint a Párbeszéddel közös listáját.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy a Tóth Bertalan vezette szocialisták, illetve a Karácsony Gergely nevével fémjelzett Párbeszéd közös kampánnyal, közös listával és közös programmal készül a májusi megméretésre. Bár ezt óvatosan mondták csak ki, minimum egy mandátummal többet szereznének a tisztán listás EP-választáson, mint legutóbb, 2014-ben.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi három helyett legalább négy a célja a magát Európa-párti erőként meghatározó MSZP-Párbeszéd szövetségnek, ami a friss közvélemény-kutatási eredmények alapján nem tűnik elérhetetlennek. Tóth Bertalan korábbi tájékoztatása szerint a kongresszus előtti napon, vagyis ma az elnökség és a választmány tesz majd javaslatot a listára, amely az MSZP és a Párbeszéd EP-képviselőjelöltjeinek sorrendjét határozza meg.

A szombatra visszatérve: a kongresszus menetrendje információink szerint úgy fog kinézni, hogy a napirend elfogadását követően a két párt vezetői, Tóth Bertalan és Karácsony Gergely veszik át a szót, valamint a vendégként érkező Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, az Európai Szocialisták választási csúcsjelöltje.

A beszédek végén előbb majd az EP-jelöltek sorrendjéről fognak titkos szavazással dönteni a küldöttek, ami után sajtónyilvános beszédet mond az elfogadott lista vezetője. Ez után a pártok által közösen előterjesztett „Haza. Szeretet. Európa.” című választási programjukat fogadhatják el. Ezt Hiller István, Kunhalmi Ágnes, valamint Szabó Tímea fogják ismertetni.

Az MSZP szombati kongresszusának sajtónyilvános részét a szocialista párt hivatalos Facebook-oldalán, valamint az ATV-n élőben lehet majd követni, a várhatóan elfogadásra kerülő közös program pedig a pártok honlapján lesz elérhető.