Bejutottak a demonstrálók a Suzuki-gyárba

HírKlikk 2019. szeptember 20. 13:13 2019. szept. 20. 13:13

A Suzukinak nem sikerült a gyárkapukon kívül tartani a tiltakozókat, már az esztergomi gyár területén is megjelentek a fehér, „Jogod van a szakszervezethez!” feliratú pólókat viselő emberek.

Mint kiderült, az MSZP fiatal aktivistái jutottak be az üzemekbe, ahol a dolgozók is jól láthatták őket, és ebből érzékelhették, hogy a törekvéseiket gyárkapukon kívülről is támogatják.

Az aktivisták a gyár elhagyása előtt félórás ülősztrájkot tartottak, és elmondták követeléseiket a megjelenő biztonságiaknak.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke a Hírklikknek úgy nyilatkozott, hogy nem állnak meg félúton, és egészen addig fognak demonstrálni, amíg a japán multicég vezetősége nem hajlandó érdemi tárgyalásokra, illetve nem állítja vissza Szakács Gábor szakszervezeti vezető munkaviszonyát.

A politikus hozzátette, hogy nagyon büszke a fiatal aktivistákra, akiknek a segítségével sikerült „meghekkelni” a Suzukit, és akik a nagy nyomás ellenére is kitartottak.

A Suzuki-ügy év elején vette kezdetét, amikor Szakács Gábor – természetesen többedmagával – megalapította a Vasas Szakszervezet alapszervét az esztergomi üzem parkolójában. Szakácsot azonnali hatállyal elbocsátották a Suzukitól, és a szakszervezet működését azóta sem tették lehetővé, pedig a magyar törvények erre köteleznék a céget.

A szocialisták azóta rendszeresen foglalkoznak az üggyel, Komjáthi Imre korábban a gyárhoz is láncolta magát, uniós vizsgálatot kezdeményetek, és a japán nagykövetségtől is kértek már segítséget, mindeddig hiába.

A mai demonstrációról korábban itt számoltunk be.