Bekeményít a BKK: közös akciók a rendőrséggel, testkamerák a jegyellenőröknek

HírKlikk 2021. január 28. 05:00 2021. jan. 28. 05:00

A zsebtolvajlás elleni kampány és a buszsávok ellenőrzése után, folytatódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös akciósorozata, amelynek célja, hogy a fővárosiak biztonságosan használhassák a közösségi közlekedés járatait – tájékoztatta a BKK az MTI-t.

A közlekedési társaság azt közölte, hogy pozitív tapasztalatokkal zárult a decemberi, zsebtolvajlás elleni közös akció, és az utasok biztonságérzetének növelése érdekében idén is folytatódik a BKK és a BRFK közös, több napig tartó akciósorozata.

Ezúttal a VII., a VIII., a IX. és a X. kerület meghatározott járatain biztosít fokozott jelenlétet a rendőrség a BKK jegyellenőrei mellett. A jegyellenőrök az utazási jogosultságot ellenőrzik, illetve figyelnek a járványügyi szabályok betartására, a rendőrség munkatársai pedig biztosítják a közrendet – olvasható a közleményben.

Azt írták, a társasághoz érkező visszajelzések szerint, az utasok biztonságérzetét főképp a járatokon felbukkanó garázdálkodó személyek, a zsebtolvajok, illetve a vírusfertőzés lehetősége zavarja. Ezért a két szervezet szorosabb szakmai kooperációval, közös kommunikációval, figyelemfelkeltő és edukációs videókkal csökkentené a közösségi közlekedéssel összefüggő szabályszegések számát, illetve segítené elő a járványügyi szabályok betartását.

Közölték, a jövőben minden hónapban várható a mostanihoz hasonló, a fővárosban közlekedők biztonságérzetét erősítő közös akció.

A társaság ugyancsak közleményt adott ki arról, hogy a BKK ellenőrei csütörtöktől harminc napon át három nemzetközi gyártó eszközeit tesztelik napi munkavégzésük folyamán kiemelt fővárosi vonalakon: az 1-es, a 4-es és a 6-os villamoson, valamint a kisföldalattin. A testkamera visszakövethetővé teszi a BKK ellenőri intézkedéseinek szakszerűségét, így a felvételek – anonimizálásuk után – megelőzési, elemzési és oktatási célra is felhasználhatók lesznek – írták.

Hozzátették: emellett az ellenőrzési munkában részt vevő munkatársakat érő inzultusok is könnyebben visszakövethetők lesznek.

Mint írták, az elmúlt években több olyan eset is napvilágra került, amelyben a közösségi közlekedést igénybe vevő ügyfelek és a BKK jegyellenőrei között kialakult nézeteltérés okát utólag nehéz volt rekonstruálni. Az ilyen helyzeteket is egyértelműbbé teszi, ha a testkamera által készített felvétel objektív bizonyítékkal szolgál a panaszok utólagos kivizsgálásához.

A BKK közleménye szerint a fővárosban évente 30-50 alkalommal éri támadás az ellenőrzést végző munkatársakat.

Megemlítették, hogy az utolsó ilyen eset hétfő délután történt, amikor három ellenőrt bántalmaztak munkavégzésük közben az 1-es villamos vonalán. Mindhárman megsérültek, a történtekkel kapcsolatban a rendőrség intézkedik.

A BKK arra számít, hogy az ilyen és hasonló szituációk száma csökken a testkamerák alkalmazásával, hiszen pusztán a képfelvétel készítésére történő figyelemfelhívásnak, vagy akár csak az eszköz látványának alapvetően visszatartó ereje van.

Forrás: MTI