Bekeményít az EU az LMBTQ jogokért

HírKlikk 2020. november 13. 16:20 2020. nov. 13. 16:20

Az EU Bizottsága stratégiát kezdeményezett az LMBT+ emberek jogainak védelmére – mintegy az elmúlt évben egyre fokozódó mértékben homofóbbá váló lengyel és magyar kormánynak szánt válaszként – írja a Reuters. Vera Jourova, a bizottság alelnöke és egyben az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos leszögezte, „Meg fogjuk védeni az LMBT embereket azokkal szemben, akik egyre inkább támadják őket, ideológiai alapon. Ez annak a tekintélyelvű forgatókönyvnek a része, aminek nincs helye az unióban“ – szögezte le.

Jourova az erről szóló tájékoztatón kitért arra, hogy az LMBT+ emberek fokozódó diszkriminációval néznek szembe Európában, annak ellenére, hogy a legtöbb uniós polgár egyre elfogadóbb a melegek jogaival kapcsolatban. A Reuters tudósításában felidézi a felmérést, miszerint 2019-ben az LMBT+ emberek 43 százaléka mondta, hogy diszkrimináció sújtja, míg 2012-ben még csak 37 százalékuk érezte így. Mindeközben azonban tavaly már a megkérdezett uniós polgárok 76 százaléka foglalt úgy állást, hogy a melegeknek a heteroszexuálisokkal azonos jogokat kell élvezni, pedig 2015-ben még csak 70 százalék gondolta így. 

„2020-at írunk, és a szexuális kisebbségek elleni gyűlöletkeltésnek és diszkriminációnak nem lehet helye Európában” – húzta alá Jourova. 

A stratégia olyan időpontban érkezik, amikor néhány kelet-európai volt kommunista tagállamban a kormányok kampányba fogtak a melegek jogai ellen, és ezt a kormányideológia központi részévé tették – emlékeztet a brit hírügynökség. Andrzej Duda lengyel államfő a kommunizmusnál is destruktívabbnak minősítette az LMBT-ideológiát. A magyar kormány pedig az alkotmányt módosítaná – sorolja a hírügynökség, részletesen ismertetve magyar kormány tervét

„A családjog a tagállamok kompetenciájába tartozik, és ezt teljes mértékben tiszteletben tartjuk. Ám a nemzeti jog alkalmazásában a tagállamok kötelesek tiszteletben tartani nemzetközi emberi jogi kötelezettségvállalásaikat és a vonatkozó uniós jogot, továbbá azokat az alapvető értékeket, amelyeken az unió nyugszik, így az egyenlőséget és az emberi jogokat” – idézi a Reuters Jourova szavait. 

Korábban az EU megvonta a támogatásokat néhány lengyel várostól, amely „LMBT-mentes” övezetnek nyilvánította magát, de a lengyel állam kárpótolta ezeket a településeket. Jourova  és Helena Dalli egyenlőséggel foglalkozó biztos világossá tette: az EU nem fog támogatni semmiféle olyan projektet, amely nem tatja tiszteletben az LMBT-jogokat. 

A bizottság arra is javaslatot tett, hogy az úgynevezett „euró-bűncselekmények” sorába vegyék be a homofób gyűlöletből elkövetett bűntetteket. A listán eddig olyan súlyos tényállások szerepelnek, mint a terrorizmus és az emberkereskedelem. Ezekre az EU minimum-szabályokat szabhat meg. A javaslat elfogadásához azonban konszenzus szükséges.

Az új uniós stratégia egyik célja, hogy az olyan családokban, amelyekben LMBT emberek is vannak, a családon belüli, hivatalosan rögzített kapcsolatot a határok átlépésével is érvényesnek kell tekinteni.