Elég volt! Bekeményít a magyar orvostársadalom

Veress Katka 2020. június 21. 09:50 2020. jún. 21. 09:50

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) az önként vállalat többletmunka és külső ügyeleti vállalások felmondására szólítja fel az orvosokat. A felmondások begyűjtését és ügyvédi letétbe helyezését 2020. 06. 19-én meg is kezdték. A felmondások élesítésére a bértárgyalások és a kormányzati lépések függvényében kerül majd sor. Ugyanakkor az elnökség bízik abban, hogy a tárgyalások az orvosok számára kedvező döntéssel zárulnak – derül ki a MOK közleményéből.

Az orvosi kamara úgy fogalmaz, az akciójuk célja az, hogy „a mostani, önkizsákmányolásra épülő rendszert egy betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható és hálapénzmentes egészségügy váltsa fel”.

A  kezdeményezést egy érdekérvényesítési eszköznek szánják, amely az egészségügyi ellátási rendszer összeomlásának veszélyével fenyegetve, igyekszik rávenni a kormányt az orvosok javadalmazásának javítására.

Az akcióra a MOK országos küldöttgyűlése 2019 novemberében adott felhatalmazást, ezt májusban a kamara Területi Szervezeteinek Tanácsa határozatban erősítette meg.

„Az önként vállalt többletmunka egy, az egészségügyre jellemző kuriózum: csak nevében önkéntes, valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás. Ezt a többletmunkát az orvosok önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára végzik. Felmondásáért a magyar jog szerint nem érheti hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi dolgozót”

– fogalmaz a közlemény.

Az orvosi kamara arra emlékeztet, hogy egy kezdő orvos 900 forintos nettó alapbért, egy szakorvos pedig 1700 forintos nettó alapbért visz haza. Mindeközben az orvosokat jelentősen túldolgoztatják, akár heti 60-70 órát is ledolgoznak.

„A betegek és orvosok érdeke közös: a biztonságos betegellátás, ami azonban strukturális és financiális változtatások nélkül nem lehetséges. A célunk, hogy az önként vállalt többletmunka és a külső ügyeleti vállalások felmondásával felhívjuk a döntéshozók figyelmét az egészségügyi ellátórendszer sérülékenységére és a változás halaszthatatlanságára” - írják közleményükben.

A 2021-es költségvetés tervezete nem tartalmazza az orvosok bérrendezésének fedezetét.

A szervezet elnöke, Kincses Gyula levélben fordult Orbán Viktorhoz. Felhívta a miniszterelnök figyelmét: a koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy a magyar egészségügyi rendszer pénzügyi és szerkezeti átalakítása nem várhat tovább, enélkül az ország társadalma és gazdasága rövid időn belül súlyos károkat szenvedhet.

„A magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább – a gyorséttermi dolgozókéval megegyező, 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó– 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni”

– írta Kincses, aki szerint egy átlátható, betegbiztonságot garantáló rendszer az egyik legfontosabb közérdek, amelyhez elengedhetetlen az orvosbérek hosszú ideje esedékes rendezése is.