Verték, kínozták, farkaskutyát eresztettek Benkő Lászlóra a kommunisták

HírKlikk 2020. március 2. 08:36 2020. márc. 2. 08:36

A múlt héten volt a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, amelynek alkalmából Benkő László, az Omega együttes tagja egy diákcsoportot vezetett végig a Terror Háza tárlatán, saját, személyes élményeit is megosztva az ifjúsággal.

A tárlatvezetés után, a Borsnak elmondta, hogy a gyerekkorát illetően, rengeteg dolog felszakadt benne, amelyeket később kellett megértenie, feldolgoznia. Sok minden megtörtént vele, de kivégzés nem volt a családjában. Ám a közeli barátok között számos embert ért tragédia.

Benkő elmondta: sokszor előfordult, hogy a rendőrök megverték, bántalmazták őket és a közönség soraiban állókat. 

„Többször vittek be minket, de egyszer komolyan azt éreztem, itt a vége. A Kissta­dionban volt koncertünk, nagyon jó volt a közönség. Akkor még nem értettük, hogy miért kell egymás után többször is ott játszanunk, aztán kiderült: egyrészt be volt poloskázva, másrészt azért, hogy tízezer embernél több ne férjen be. Ezt még tudták kontrollálni a zsaruk, vagyis azt hitték, mert a fellépés után mégis káosz volt. Verekedés tört ki a rajongók és a rendőrök között.”

Benkő szerint, miközben az utcán az embereket ütötték, őket a televízió arra kérte, maradjanak vágóképeket csinálni a koncertről készülő felvételhez.

„Miután végeztünk, a dobossal egy tök sötét utcában mentünk hazafelé, a Keleti mellett. Egyszer csak kiugrott egy kapuból három sötét ruhás rendőr, és annyit mondott: Megvagytok! Beráncigáltak minket a közeli őrsre. (…) Minket hajnalig kínoztak. Ha kidőltél, vagy megvertek vagy rád eresztették a farkaskutyákat. Szájkosár volt rajtuk, mert voltak annyira rafináltak, hogy maradandó károsodást ne szenvedjünk. A halálfélelem viszont végig ott volt, mert nem tudtuk, mi lesz a vége a kínzásnak.”

Forrás: Bors/Hírklikk