Bérlakásépítéssel küzdenének a kivándorlás ellen

HírKlikk 2019. április 24. 12:25 2019. ápr. 24. 12:25

A kivándorlás ellen akár megfizethető lakhatással is lehetne küzdeni. Szanyi Tibor EP-képviselő az ATV Start című műsorában szerdán az európai szocialista pártok egyik legsarkosabb programpontjáról beszélt.

Európa, sőt a világ egyik legnagyobb problémája a lakhatási válság. Ennek csökkentésére az Európai Unióban egy önálló alapot hoznának létre a baloldali pártok, köztük az MSZP – ismertette a szocialista európai képviselő a műsorban. Szanyi szerint azért van szükség egy közös programra, mert a gazdasági válság után, a dolgozói elszegényedéssel párhuzamosan a lakhatási költségek mindenütt nagyobb mértékben emelkedtek, mint a jövedelmek.

Mitől olyan magasak az albérletárak, miért kerül egy lakás havonta akár 200 ezer forintba ma Budapest belterületén? – tette fel a kérdést az MSZP-s politikusa. „Ez az ár azért azt is mutatja, hogy piszok nagy igény van erre” – jelentette ki, hozzátéve, hogy magas minőségű önkormányzati bérlakások építésével sikerülhet letörni az irreálisan magas albérletárakat is.

Ma egy fiatalnak esélye sincs azt a célt elérni, amit a szüleinek még igen, hogy nagyobb, jobb lakásba költözzön, mint ők – mondta. Márpedig a lakhatáshoz való jog az nem egy árucikk, az egy alapvető emberi jog – szögezte le Szanyi. A szocialisták ezért azt javasolják, hogy az EU két nagy támogatási alapját tegyék alkalmassá rá, hogy szociális bérlakásépítést lehessen finanszírozni belőlük, természetesen tagállami vagy önkormányzati hozzájárulással.

Ugyanis nagyon kevés szociális bérlakás épül uniós pénzből – hangzott el. Március óta egyébként zajlik egy aláírásgyűjtés az unióban, ami arról szól, hogy az ilyen típusú lakásépítések ne számítsanak be a tagországok deficitjébe, azaz kvázi leírhatók legyenek a költségvetésből.

Forrás: Hírklikk