Berlin felfegyverzi Orbán Magyarországát

HírKlikk 2019. július 13. 05:40 2019. júl. 13. 05:40

A német fegyverexport helyzetéről szóló jelentésének a konzervatív Die Presse osztrák lap írásának a következő címet adta: „Berlin felfegyverzi Orbán Magyarországát”. Ismertette a számadatokat, majd megállapította: a statisztika érdekessége, hogy nagyon világosan megmutatja, milyen szerepet tölt be Németország a magyar hadsereg felfegyverzésében. 

A felfegyverzés a jobboldali nemzeti kormány terve alapján történik - írta a cikk. Idézte a dpa német hírügynökség alapján Orbán Viktort, aki májusban arról beszélt: „Magyarország védelme nem a NATO és nem is az EU dolga, hanem a mienk. Nincs erős Magyarország erős hadsereg nélkül. Az a nemzet, amely nem tudja megvédeni az országát, nem is érdemli meg azt”. 

Orbán ugyanakkor bejelentette, hogy a kormány meg fogja duplázni a katonai kiadásokat. A NATO a tagállamok számára a GDP 2 százalékának védelmi célra költését irányozza elő. Magyarországon a katonai költségvetés legutóbb a GDP 1,75 százalékát tette ki, Orbán a megduplázással tehát túlteljesíti a NATO-célt. A jelentés szerint a Krauss-Maffei fegyverkonszern 44 Leopard 2 típusú harci páncélos és 24 önjáró löveg szállításáról kötött szerződést Budapesttel.    

Forrás: Hírklikk