Berlini akció az SZFE mellett

HírKlikk 2020. október 25. 19:45 2020. okt. 25. 19:45

Szolidaritási akcióval zavarta meg két Berlinben élő képzőművész a magyar kultúrpolitikai képviseleten rendezett filmvetítést.

A Mérce számol be arról, hogy a  Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) épp Erdély Miklós magyar avantgárd művész 1977-es „Álommásolatok” című filmje ment, amikor besétált két férfi, és az SZFE-tüntetések szimbólumává vált piros-fehér csíkos terelőszalaggal a vászon elé állt.

A „Képek dialektikája – A fotográfia közege a magyar művészetben 1970-2000” című rendezvényt zavarták meg, amely a  European Month of Photography program része. Ez Németország legnagyobb fotófesztiválja.

Két gyötrelmesen hosszú perc után, a Collegium Hungaricum vezetője, dr. Nagy Márta megállította a filmet. Előtte megpróbált szóba elegyedni a két művésszel, de ők nem mondtak semmit, majd csendben kivonultak.

Vegyes fogadtatásban részesült az akció.

„Azt gondolom, hogy ez egy elég nevetséges spontán akció. Igazából én úgy látom a lényeget, hogy csak meg akarták zavarni a vetítést” – mondta Nagy, hozzátette, hogy „mindig szeretünk mindent megbeszélni a házban. És ez (az akció) természetesen nem volt helyénvaló”, ugyanis nincs rendben, hogy a tüntetők összekapcsolják a jelenlegi magyar politikát és a rendező munkásságát – miközben Nagy szerint sem tetszene Erdélynek, ami ma Magyarországon zajlik.

„És én úgy látom, hogy a kettőnek egyszerűen semmi köze egymáshoz. A művészet természetesen mindenkor szabad. Tehát ha beleegyeznek, folytatjuk a filmet” – zárta rövidre Nagy.

Forrás: Mérce