Biciklisáv, Lánchíd: a Fidesz szerint Karácsony egyenlő Szálasival

Németh Péter 2020. június 17. 14:30 2020. jún. 17. 14:30

Kíváncsi vagyok, ki fog bocsánatot kérni akár Karácsony Gergelytől, akár a budapestiektől a Fideszből, amiért Karácsony Gergely fejét ráültették Szálasi Ferenc testére, mégpedig arra a képre, amelyen a lebombázott, Dunába zuhanó Lánchidat szemléli. A nyilas nemzetvezetőre emlékeztető képhez még egy szöveget is biggyesztettek, amely szerint Karácsony azon tűnődik, a Duna partján állva, hogy „kellene ide egy kerékpársáv”.

A kép a fővárosi Fidesz Facebook oldalán jelent meg, mégpedig egy Láng Zsolt, fővárosi frakcióvezetővel készült interjú kvázi illusztrációjaként. A képet pár óra múlva eltávolították, amiből levonható az a következtetés, hogy azt talán maga a kormánypárt vezetése is túlzónak találta.

Karácsony Facebook posztban reagált a képre, emígyen: „A budapesti Fidesz szerint lehet a háborús pusztítással, a nyilasterrorral viccelődni. Szerintem nem lehet. A budapesti Fidesz szerint belefér, ha emberek ezreinek meggyilkolását, emberek millióinak szenvedését szimbolizáló fotót használják a politikai ellenfeleket lejáratni akaró kommunikációban. Szerintem ez megengedhetetlen. Nem magam miatt, hanem ennek az országnak, ennek a városnak a múltja, jelene és a jövője miatt is. Ez nem politika, ez nem vita, ez aljas és ostoba, az a bizonyos szottyos gyűlölet, aminek nincs helye Budapesten, nincs helye az országban, nincs helye semmiféle politikai vitában. Én így gondolom. És legyen világos: ez a tiltakozás akkor is megszületett volna, felháborodásom akkor is jogos lenne, ha bárki mást, bármely politikai, közéleti szereplőt ért volna ilyen aljas inszinuáció.”

A történelem átírása, a hajdani szereplők karakterének megváltoztatása jelentős projektje a Fidesznek, és magának Orbán Viktornak, Horthy és a Horthy-korszak átértékelése pozitívra festése folyamatosan jelen van a kommunikációjukban, az emlékezetpolitikájukban. Szálasi Ferencet azonban nem érintette a Fidesz-politika; az őrült nemzetvezető megmaradt abban a zárványban, ahol a magyar történelemben a helye van. Legfeljebb igazán szélsőjobboldali formációk vették elő személyét, nyíltan antiszemita csoportok, amelyek példaképnek tekintették a halálra ítélt nyilasvezért. Más politikai aktoroknak soha nem jutott eszébe a náci Németországot száz százalékosan, sőt, még azon túl is kiszolgáló „nemzetvezetőt” bárkivel összefüggésbe hozni a mai magyar politikai életben, pedig sokan vannak, akik nem mennek a szomszédba némi szélsőséges kijelentésért.

Nem hiszem, hogy a Fidesz vezetése most már képes lenne azonosulni egy ilyen ormótlan viccelődéssel, Nyilván ezért is került le a párt oldaláról; feltehetően akadt valaki, akinek feltűnt a dolog ízléstelensége, és volt – van – is olyan helyzetbe, hogy utasítást adjon a kép eltüntetésére. Tehát, ha jóindulatú vagyok, csak egy megfelelni vágyó állat lehetett, aki a montázst készítette, olyasvalaki, aki a Fidesz bayerizálódásának útján már előbbre tart a többieknél.

De: ha le is vették, eltüntetni nem tudták. (Gondolom, a készítőjét nem is akarják; túlságosan előre szaladt…). Vagyis a kép már bejárta a magyar nyilvánosságot, illő lenne tehát bocsánatot kérni. Hogy legalább egy percig hihesse az ember: még a magyar politikában sem lehet mindent megtenni.