Biden 306 – Trump 232: így végződött az amerikai elnökválasztás

HírKlikk 2020. november 13. 21:15 2020. nov. 13. 21:15

Ahogy korábban már reális esélyként a Hírklikk is megírta, Joe Biden végül 306 elektorral nyerte meg az amerikai elnökválasztást, azaz nem csak a szavazók számában, hanem az elektorokéban is elsöprő vereséget mért Donald Trumpra, aki végül 232 elektort tudott összegyűjteni. Ugyanis Arizóna után, immár az utolsó két államban is eredményt jelentett be a többi között a CNN: Georgiát Bidennek, Észak-Karolinát pedig Donald Trumpnak „adták”. Trump is 306 elektorral győzött négy évvel ezelőtt. A még hivatalban lévő amerikai elnök azonban továbbra sem hajlandó elismerni a vereségét. 

A Joe Biden-Kamala Harris demokrata duó a szükséges 270 elektor helyett elsöprő számú, 306 elektorral nyerte tehát az amerikai elnökválasztást – a CNN beszámolója szerint. Mind Arizona, mind pedig Georgia elnyerése nagy fegyverténynek számít, mintegy harminc éve nem sikerült ebben a két államban demokrata elnökjelöltnek győznie. 

Ezzel fölényesnek mondható győzelmet aratott a demokrata Biden, aki a rá leadott szavazatok számát tekintve is nagyot vert Trumpon, akinél 5,3 millióval több voksot kapott. Ugyan az megszokott, hogy a szavazatok száma nem mozog feltétlenül egy irányban az elnyert elektorok számával, sőt, négy éve Trump úgy győzött, hogy ellenfele, Hillary Clinton mintegy 3 millióval több szavazatot kapott. Ám az 5,3 milliós különbség még ennek fényében is tetemes.

Donald Trump továbbra sem hajlandó elismerni Biden győzelmét, választási csalásra hivatkozva, ám erre eddig semmi bizonyítékkal nem szolgált. Jogi eljárásokat is indítottak, de ezek közül többet máris visszadobtak. Már a republikánusok közül is többekben kiverte a biztosítékot, hogy Trump és csapata nem hajlandó átadni a megválasztott elnöknek a bizalmas jelentéseket, sőt, a külügyből nem hajlandó lejuttatni Bidennek még a külföldi partnerek gratuláló üzeneteit sem.