Biden és a Magyar Nemzet

Dr. Dávid Ferenc       2020. november 14. 12:30 2020. nov. 14. 12:30

A fogadóirodák jelzése szerint, egyre nagyobb az esélye, hogy Trump marad a Fehér Házban. Ezzel a címmel olvasható tudósítás a péntek (november 13.) délután a Magyar Nemzet nevet viselő nyomdaipari termék online változatában.

A cikk így folytatódik: „Joe Biden már lázasan dolgozik adminisztrációja összeállításán, sajtóinformációk szerint például azt fontolgatják, hogy Hillary Clinton egykori külügyminiszter lesz a Biden-adminisztráció ENSZ-nagykövete. Csakhogy az amerikai elnökválasztás eredménye még korántsem hivatalos, és nem csak a még mindig tartó szavazatszámlálás és a jogi procedúrák miatt. A fogadóirodák szerint ráadásul egyre nagyobb az esély arra, hogy Donald Trump marad a Fehér Házban.”

Tóth Loretta írásának időzítése azért is meglepő, mert éppen pénteken vált biztossá, hogy a hosszú ideje republikánus Arizonában idén fordult a kocka, és a demokrata Biden 11 ezer szavazat különbséggel győzött. Az állami (helyi) szabályozás szerint, ilyen nagy differencia esetén nincs újraszámlálási lehetőség, Trumpnak csak jogi úton van lehetősége az eredmény megtámadására. (Ezt nyilvánvalóan meg is teszi.) A cikk szerzője azzal kívánja befolyásolni az olvasót, hogy a különböző fogadóirodák még (!) nem hajlandók kifizetni a választásra kötött tétekre vonatkozó nyereményeket. Kérdezem, miért is kapkodnának? A kifizetés időtartamának elhúzódása üzleti érdekük: azaz minél tovább parkol náluk a fogadók pénze, annál jobban járnak, hiszen nem aprópénzről, hanem dollármilliókról van szó. Ameddig nem fizetnek, addig a választók pénzéből finanszírozzák tevékenységüket, ami kamatmentes hitelként is felfogható. Ügyesen és ravaszul arra hivatkoznak, hogy Trump még nem vesztett hivatalosan, tehát Biden nem nyert. Trumpnak pillanatnyilag 232 elektori szavazata van (270 kell a győzelemhez.)  Ha valami csoda folytán, a Biden által egyaránt megnyert Georgiában (16), Arizonában (11) és Wisconsinban (10) megfordulna az eredmény (ami szinte lehetetlen), nos, Trump egy elektori vokssal ebben az esetben is lemarad a győzelemről. 

Az mno.hu-n megjelenő írás szerzőjét az nem zavarja, hogy már a „fél világ” elismerte Biden győzelmét. Angela Merkel német kancellár elsők között gratulált Joe Bidennek az amerikai elnökválasztáson elért eredményéhez. Jókívánságait fejezte ki Emmanuel Macron francia elnök, Boris Johnson brit és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. A magyar kormányfő nagy barátja, Recep Tayyip Erdogan török elnök is csatlakozott az elismerők táborához. A mindig óvatos Kína is úgy nyilatkozott, hogy „tudomásul vettük, hogy Joe Biden győzelmet hirdetett".  Az orosz medve (Putyin) még nem jött ki a barlangjából, próbálja feldolgozni az „időjárás változást”, de majd felzárkózik. Nem mellékesen: az amerikai hírcsatornák közül utolsóként a Fox News is elismerte Biden sikerét, holott az elmúlt években ez az adó volt Trump egyik legnagyobb támogatója. A végére hagytam a magyar kormányt, amely a V4-ek közül sereghajtóként – némi kényszerűséggel – de kipréselt magából egy miniszterelnöki gratulációt, de ezzel párhuzamosan a rövid pórázon tartott fideszes sajtó egyfolytában arról ír, hogy óriási a káosz az Amerikai Egyesült Államokban, és azt sugallja, hogy a demokraták elcsalták a választást. Tóth Loretta írása is ebbe a sorba illeszthető.

Egy héttel ezelőtt Hollik István – a Fidesz kommunikációs igazgatója - a tőle megszokott ostoba módon reagálta le a demokraták és Biden győzelmét: „Köszönjük, Trump Elnök Úrnak az elmúlt négy évet! Neki köszönhetően lettek olyan kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok, mint még soha. Reméljük, hogy Joe Biden adminisztrációja ideológiai megfontolásból nem fogja lezülleszteni az eddigi közös eredményeket. Majd meglátjuk…”

Mélyet sóhajtva, erre én is csak azt tudom mondani: majd meglátjuk, H. Pista!