Biden még nem ért célba, de már csak idő kérdése, mikor vágja át a célszalagot

NVZS 2020. november 7. 08:19 2020. nov. 7. 08:19

Miközben Amerika és a világ arra számított, hogy európai idő szerint éjszaka végre bejelentik a keddi amerikai elnökválasztás elsődleges eredményét, szombat reggel arra ébredhettünk, hogy még nem szállt fel a fehér füst: ugyan szinte már visszafordulhatatlanul Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke, a még számba nem vett szavazatok négy csatatér államban matematikai lehetőséget azért biztosítanak Donald Trumpnak a győzelemre. A helyzet e sorok írásakor a következő: Biden mind a négy még érintett államban – eltérő előnnyel, de – vezet, a négy közül egyben, Arizónában Trump jön fel rá, ugyanakkor a legfontosabb, egymagában mindent eldöntő Pennsylvaniában folyamatosan növeli az egyre meggyőzőbb előnyét.

Még a teljesen kívülálló, a politikát egyáltalán nem követő ember is egyből megértheti a Donald Trump és Joe Biden közötti óriási különbséget, ha elolvas két, egymás mellé tett, a jelenlegi és a minden bizonnyal leendő amerikai elnök által az elmúlt pár órában mondottakból származó idézetet. Trump tweetjében (mint egy dacos gyerek, akinek elvették a csokiját) leszögezte: „ezen államok mindegyikében nagyon vezettem a választás éjszakáján, hogy azután varázslatos módon, ez az előny eltűnjön a napok múlásával. Az előnyöm talán visszatér, ahogy a jogi eljárásaink haladnak”. Biden – magyar idő szerint éjszaka tartott – rövid beszédében leszögezte, „Politikánk célja nem a totális, könyörtelen és soha véget nem érő háborúskodás. Politikánk célja ... nem a konfliktusok lángra lobbantásra, hanem a problémák megoldása”. 

A két ember között választott kedden Amerika, de négy nappal a voksolás után sem tudni véglegesen, hogyan. Biden még nem ért célba, de már csak idő kérdése, mikor vágja át a célszalagot.

Biden nyugalomra int

Biden és a stábja úgy gondolta, hogy ez – helyi idő szerint este/késő este – be fog következni, nem véletlenül hirdetett nagy beszédet Delaware-ben. Végül nem győzelmi beszédet tartott, ugyanakkor nyilvánvalóvá  tette, hogy győzött. Higgadtságra és nyugalomra intő beszédében úgy fogalmazott, hogy „a számok tiszta és meggyőző képet mutatnak. Meg fogjuk nyerni ezt a versenyt”. Arról is beszélt, hogy „nem ellenségek vagyunk, mi mindannyian amerikaiak vagyunk”. Biden egyébként hangsúlyozta, hogy nagyon gyors hatalomátvételre készül ő és a stábja. Ezt demonstrálta már korábban, az elmúlt napokban, amikor nyilvánvalóvá tette, hogy már most is rendszeresen beszámolókat hallgat meg a legfontosabb kérdésekről, beleértve a koronavírus-járványt is. 

Megjegyzendő, hogy mindeközben az USA jelenlegi, még elnöke, Donald Trump, az elhíresült sajtónyilatkozatát és a tweetjeit leszámítva, teljesen eltűnt a közvélemény szeme elől, a fehér házi tudósítók sem tudnak olyanról beszámolni, hogy az elnök a választáson kívül, bármilyen országos bel- vagy külpolitikai kérdéssel foglalkozna.

Így áll a verseny

Az elmúlt órákban is folytatódott a még nyitott államokban a szavazatok számlálása, számba vétele, de trendszerű változás nem történt a verseny állásában. Ezek alapján, teljes bizonyossággal ki lehetne már hirdetni Bident győztesnek, de mindenki nagyon óvatos, nem kis részben amiatt, mert jogi csatározásokra lehet számítani, inkább újraszámlálásra – ahogy Georgiában a helyi (egyébként republikánus) vezetők kilátásba helyezték. Ugyanakkor az állam kormányzója is hangoztatta, hogy minden a jognak megfelelően, korrekten zajlik, de annyira kicsi a különbség a két jelölt között, hogy jobb a békesség.

A déli államban – ahol 1992 óta nem győzött demokrata párti jelölt –  Joe Biden vezet, miután tegnap fordított. Előnye azonban nem mondható nagynak: 4430 szavazattal szerzett eddig többet, mint Trump. Georgiának 16 elektora van. Georgiában már csak egy százaléknyi szavazat iránya ismeretlen.

A másik állam, ahol fordított Biden, az ebben a helyzetben a mindent eldönteni képes Pennsylvania, amelynek 20 elektori szavazatát elnyerve, Biden kihirdetheti magát győztesnek, hiszen akkor már meglesz neki a szüksége 270 elektor (jelen állás szerint 253 elektor áll mögötte).  Az államban – amit Trump 2016-ban elszedett a demokrata párti Hillary Clintontól – 28 883 szavazattal vezeti a versenyt. Pennsylvaniában a szavazatok négy százalékát kell már csak megszámolni, de matematikai lehetősége Trumpnak még itt is van fordítani. 

Fordítani még nem tudott Trump, de képes volt mérsékelni Biden vezetését Arizónában. 29861 szavazattal vezet előtte a demokrata párti kihívója, akkor, amikor még a szavazatok öt százalékának megszámlálása hátra van. 

Nevadában – ahol még a szavazatok hét százalékát meg kell számlálni – valamelyest tovább növelte az előnyét Biden, 22 657 szavazattal vezet Trump előtt. Hat elektori hely sorsa a tét ebben a versenyben.

A verseny kimenetele eléggé egyértelmű, de miután még bármire látnak a szakértők matematikai esélyt, egyelőre nem hirdetnek eredményeket.

A verseny, ami kis figyelmet kap

Közben azért folyik egy másik verseny is: a kongresszus tagjainak jó részét is meg kellett választani. A kongresszus felsőháza, azaz a 100-tagú szenátus valamivel több mint harmada (35 tagja) is kicserélődik, emellett a teljes alsóház, azaz a 435 tagú képviselőház is. 

Egyelőre annyi látszik, hogy a szenátusban a demokratáknak sikerült 48 helyet szerezni, a republikánusok 47-nél tartanak. Egyelőre nem tudni, kié lesz a többség. A képviselőházban a demokratáknak sikerült megőrizniük a többségüket, de az szűkebb lesz, mint volt. Egyelőre 212–194-re vezetnek.