Bizalom helyett gyanakvás és kételkedés

Sebes György 2021. április 11. 17:32 2021. ápr. 11. 17:32

A jövő héten már hatféle koronavírus-elleni vakcina lesz Magyarországon. Eközben azonban mind többet hallani arról is, hogy nem mindegyik oltóanyag egyformán hatásos, némelyek pedig netán problémákat is okozhatnak. A bizonytalanságot pedig csak fokozzák a politikusok, akik saját érdekeiknek megfelelően tálalják az információkat.

Az utóbbi több mint egy évben arra kényszerültünk, hogy együtt létezzünk egy veszélyes vírussal. Meg kellett tanulnunk, hogy a korábbinál sokkal óvatosabbak legyünk, a megszokottól eltérően alakítsuk az emberi kapcsolatokat. Mindennek következtében, velünk és bennünk él a félelem. Eközben pedig gyakran hihettük, hogy a járvány és kapcsolódó részei olyanok, mint a foci. Már ehhez is mindenki ért. 

Pedig nem. Önmagunkat csapjuk be, ha hagyjuk eluralkodni ezt a tévképzetet. Hiszen rengeteget hallunk orvosoktól, virológusoktól, biológusoktól, járványügyi szakemberektől mindenféle állításokat és kommentárokat, némelyiket annyiszor, hogy már vissza is tudjuk mondani, s mindebből arra is következtethetünk, hogy valamennyire már értünk is ehhez a témához. Nagy tévedés. Az esetek túlnyomó többségében olyan általános igazságokat közölnek velünk, amelyek főleg arra jók, hogy figyelmeztessenek, de természetesen nem tesznek a téma tudoraivá.

Egészen más megítélés alá esnek viszont az ügyben megnyilvánuló politikusok. Amit ők tesznek, az kommunikációs trükk és ezáltal nagy fokú felelőtlenség. Orbán Viktor és kijelölt propagandistái a saját érdekeiknek megfelelően tálalják a szakértők mondandóját, amivel egyértelműen félrevezetik a bennük bízó embereket. Erre a legjobb példa, ami az utóbbi napokban a részlegesnek szánt nyitás körül zajlott, összekapcsolva azzal, hogy immár több mint két és fél millióan megkapták legalább az első oltást. 

Mindaz, amiről eddig szó volt, különösen érdekes egy friss hír fényében. Eszerint az a kínai vakcina, amellyel Magyarországon is nagyon sok embert beoltottak, nem ad kellően magas fokú védettséget. Erről a kínai járványügyi központ vezetője beszélt és az AP hírügynökség tartotta fontosnak, hogy világgá kürtölje. A szakember az mRNS-alapú – tehát például a Pfizer által gyártott – vakcinákhoz hasonlította a hazai oltóanyagot, mindenekelőtt a hatásosságát. Úgy vélte, netán sűríteni kellene az oltások közötti időt.  

Amit mondott, persze figyelemre méltó. Fogalmunk sincs, hogy igaza van-e. Nem tudjuk, tényleg baj van-e a Sinopharm vakcinájával, vagy a probléma mégsem akkora, mint amekkorának látszik. Amit tudunk, hogy Orbán Viktor már hetekkel ezelőtt kijelentette, ő ebben az oltóanyagban bízik (vajon miért?), azt is kapta, legalábbis elsőre. Az is tény, hogy Kína 40 millió adagot szállított belőle külföldre. Néhány napja a külügyminiszter azt is közölte, hogy nem rendelnek a kínai CanSino és az indiai Covishield vakcinákból, noha az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte a behozatalukat. Igaz, az uniós hatóságok nem tették meg ugyanezt. Szijjártó Péter szerint csak azért nem kellenek, mert mindkettőből csak később tudnának szállítani, viszont akkor van értelme az Európai Unión kívüli forrásból beszerezni oltóanyagokat, ha azok időben segítséget jelentenek. 

Elhihetjük, hogy valóban csak emiatt álltak el az újabb oltóanyagok beszerzésétől? Vagy netán hozzájutottak már olyan információkhoz, amelyek óvatosságra késztették a kormányt, csak éppen nem akarták felizgatni velük a lakosságot? Nem tudjuk. De az utóbbi napok, hetek és hónapok fejleményei tükrében semmiben sem lehetünk biztosak. A jelenlegi hatalom már rég felélte azt a bizalmat, amire általában, de különösen egy ilyen súlyos járvány-helyzetben szüksége lehetne. 

Bombáznak bennünket a hírekkel, információkkal, állításokkal és legtöbbször fogalmunk nincs, kinek, vagy minek hihetünk. Egyre többet kételkedünk, gyanakszunk és csak nő a félelem. A járvány kitörése óta eltelt egy év alatt idáig sikerült eljutni. 

Mindenkinek gratulálunk, akinek ebben része van.