Biztos többsége van az ellenzéknek Budapesten

HírKlikk 2020. január 2. 10:46 2020. jan. 2. 10:46

A fővárosban a pártpreferenciával rendelkező biztos szavazók 46 százaléka az ellenzéket támogatja, miközben a Fideszt mögött csupán 40 százalék áll – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava közölt. A felmérésből az is kiderül, hogy a fővárosban a Jobbik lényegében olyan kicsi, mint az LMP, és leheletnyivel izmosabb a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál.

Ezzel szemben, az országos „pártátlagok” azt mutatják, hogy a vidék – a megyei jogú és a nagyobb városokban elért önkormányzati választási győzelem ellenére is – még a Fideszé.

A budapesti eredményhez képest, országos átlagban a DK harmadával, a Momentum negyedével kisebb támogatottságú, az MSZP és a Párbeszéd lényegében ugyanakkora, míg a Jobbik két és félszer olyan erős.

Azonban a Fidesz mintegy ötödével erősebb országosan, mint a fővárosban. Így a biztos szavazók körében egy 50 százalékos össz-támogatottságú ellenzékkel szemben, egy 47 százalékos népszerűségű kormánypárt áll. És van még 1,6 millió, biztos voksolást ígérő polgár, aki egyelőre nem tudja, illetve nem mondja, hogy kit támogat.

Via: Népszava
Fotó: Mérce