Blöff a magyar fegyvergyártás lebegtetése

Harkai Péter 2021. szeptember 16. 08:29 2021. szept. 16. 08:29

A közismert köznépi obszcén mondókát átírva, a kormány kiadta a parancsot, hogy magyar kézbe magyar fegyvert. A szocialista szakpolitikus, Szekeres Imre szerint, mindez egy kapitális blöff. Arra viszont tökéletesen megfelel, hogy a kormányszóvivő férjéhez hasonlóan, újabb 10 milliárdok olvadjanak el az orbáni holdudvarban.

Amint arról a kormánysajtó beszámolt, új kézifegyver-családot mutattak be a kecskeméti repülőnapon a Magyar Honvédség vezetői, illetve a fegyveres szervezet modernizációjáért felelős döntéshozók. A magyar fejlesztésű és magántőkéből megvalósított modellek tesztelése zajlik. Siker esetén, külföldi piacot is keresnek az értékesítésre.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos bizakodóan nyilatkozott a tervekről: egy olyan új magyar fegyvercsaládot akarnak létrehozni, amely modern, egyedi és moduláris eszközökből áll, kedvező költségvetéssel és megfelelő hazai szakember-gárdával.

Szekeres Imrétől arról érdeklődtünk, hogy ennek a régóta lebegtetett magyar fegyvergyártási tervnek mennyi valóságalapja lehet. A volt honvédelmi miniszter szerint mindez valóban szenzációs – blöff.

Álláspontja alapján, a mai világban csak akkor éri meg és szabad fegyvergyártásba fognia egy országnak, ha minderre exportpiacot is tud biztosítani. Nem árt tudni – tette hozzá –, hogy a NATO-ban az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kivételével lényegében nincs olyan ország, amelyik fegyvergyártását a saját hadserege megrendeléssel el tudná látni. Még a németek, az olaszok sem.

A honvédelmi szakpolitikus kitért arra, hogy egy fegyver kidolgozása, gyártási költsége nagyon magas, főként azoké, amelyek a kor igényeinek megfelelően, elektronikával is rendelkeznek. Nem mellesleg, elengedhetetlen feltétel, hogy saját fejlesztésűnek kell lennie, mert a leginkább ez a különleges hozzáadott érték biztosíthatja leginkább a piaci érdeklődést. Magyarországon azonban – a mindenkori fegyveres testületének mértékéhez viszonyítva – nem rentábilis a fegyvergyártás.

„A kormány a jelek szerint hajlamos megfeledkezni arról a tényről, hogy utoljára a Habsburg monarchia idején volt kifizetődő ez az iparág, de akkor is azért, mert a közös osztrák-magyar hadsereget látta el” – figyelmeztetett a lehetőségekre a honvédelmi szakpolitikus. S még ha a 40 évvel ezelőtti nosztalgia esetleg fenntartja a Fegyver- és Gázkészülékgyár emlékét a jelen döntéshozóiban, azt sem árt felidézniük, hogy akkor is német, olasz vagy szovjet licenc alapján, összeszerelő-üzemként dolgoztak. „A FÉG többek között azért is tudott működni, mert egyrészt egy sorozathadseregben többféle fegyver is kell, másrészt szállítani tudtak a Varsói Szerződés többi tagállamának”.

Szekeres Imre emlékeztetett, hogy évekkel ezelőtt, a haditechnika terén még a lokátorok gyártásában volt élenjáró Magyarország, de ezt a technikát már túlhaladta az idő. „Az, ami most nálunk történik és amivel a kormány vezetői hencegnek a fegyvergyártás kapcsán, az blöff.” Ezt pedig két vonatkozásban is fenntartja Szekeres Imre: egyrészt nem saját fejlesztésről lenne szó, másrészt a legtöbb esetben valamilyen részegység gyártása merülhet csak fel, amiért cserébe végterméket kaphatunk. Minden ezt meghaladó elképzelés sem katonailag, sem gazdaságilag nem reális. „Jó hogy nem azt mondják, hogy pedálosan hajtható vadászrepülőgépeket kezdünk el gyártani” – tette hozzá szemléletes példával.

Egy okból érdemes minderre figyelni, figyelmeztet a szocialista szakpolitikus, ugyanis minderre rengeteg állami pénzt el lehet költeni. „Nemrégiben olvashattunk arról, hogy egy tönkrement cseh repülőgépgyárat vásárol a magyar kormányhoz közelálló vállalkozó és ehhez 53 milliárd kormánykezességgel biztosított hitelt kap a kormányszóvivő férjeként”.

Történik mindez annak ellenére, hogy az egyébként jó minőségű gyakorlórepülőket gyártó cég valamiért tönkrement, ami sem a magyar kormányt, sem Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férjét nem zavarja. „Az a pénz is biztos, hogy valahol el fog folyni, mert kevéssé életszerű, hogy a magyar kormánynak égető szüksége lesz 15 gyakorló repülőgépre. A hazai fegyvergyártás lehetősége sem több, mint propaganda, ami mentén ismét ki lehet tolni milliárdokat a költségvetésből” – válaszolta a Hírklikk megkeresésére Szekeres Imre, volt honvédelmi miniszter.