Bod Péter Ákos: a korrupció gyorsítja az emigrációt

HírKlikk 2019. június 30. 11:01 2019. jún. 30. 11:01

A feldogozóiparban 30 százalékos a járműipar kitettsége, és ez fokozza a sérülékenységünket, mert szembeszél jöhet a piacokon. Az oktatás és az innováció erősítésével javíthatjuk a pozícióinkat - mondta Bod Péter Ákos egy szakmai konferencián.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára a Magyar Közgazdasági Társaság bérfelzárkózással foglalkozó szakmai fórumán tartott előadást, amelyet a Növekedés foglalt össze.

A közgazdász szerint az utóbbi időben évi 10 százalék körüli ütemben nőttek a jövedelmek, de a magyar bérszint még mindig elmarad a térségi átlagtól, a német és az osztrák szinthez képest például kétszeres-háromszoros bérkülönbség figyelhető meg.

Hazánk a világ egyik legnyitottabb gazdasága: a külföldi tulajdonú vállalkozások aránya nálunk a legmagasabb (51,4 százalék) a hozzáadott értékhez képest, miközben az EU átlaga mindössze 25 százalék. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a magyar ipari termelés dinamikája nagymértékben függ a járműipari ágazattól. Ez utóbbi bruttó hazai termékhez (GDP) mért aránya már nagyobb – 10 százalék körüli – mint Németországban (mintegy 9 százalék). Súlyát és fontosságát jelzi, hogy a hazai feldolgozóipar 29,7 százalékát adja a járműgyártás.

Számolni kell azzal is, hogy az autóiparban jelenik meg az elsők között a robotizáció. 

Az előrejelzések szerint következő években fokozatosan csökken a magyar gazdasági növekedés üteme: az idei évre még 4,2, 2022-re viszont 3,3 százalékos GDP-bővülést vár. Ennek megfelelően a bruttó átlagkeresetek növekedési üteme is visszaesik.

Kiemelte, hogy folyamatosan figyelemmel kell követni azt is, miként lehet javítani az oktatáson és a képességek fejlesztésén, hiszen ezek is meghatározzák a bérek további emelkedését. Az egyik legfontosabb nemzetközi kompetenciamérés, a PISA-teszt eredményei alapján aggasztó jelenség figyelhető meg: a matematika, a természettudományok és a szövegértés terén 2006 óta fokozatosan romló teljesítményt nyújtanak a magyar diákok. 

A kelet-közép-európai térség esetében a már felsorolt világgazdasági kockázatok mellett az elvándorlás, a munkaerőhiány, a területi szétszakadás, az elégedetlenség és a populista politika is komoly kockázati tényezőt jelent. Bod Péter Ákos szerint a térségben tapasztalható korrupció különösen káros, mert erősen sújtja a fiatalokat és a képzetteket, és ezzel gyorsítja az emigrációt. 

Forrás: Hírklikk