Bodnár Zoltán: ez Orbán Viktor gonosz játékának lényege

Kardos Ernő 2020. november 11. 12:37 2020. nov. 11. 12:37

Megszületett az uniós tagállamok és az Európai Parlament közötti alku. A jogállamisági feltételek után a költségvetési kérdésekről is megegyeztek az EU-s intézmények delegációi. Lassan már valóban csak az marad a kérdés, hogy Orbán Viktor megtorpedózza-e a megállapodást? Bodnár Zoltán közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke szerint, a magyar miniszterelnök meg fogja szavazni az alkut. Ha ugyanis az autoriter rendszere fenntartásának érdekében vétózna, akkor nagyon kemény gazdasági retorziókra számíthatna a fejlett uniós országoktól.

– Megszületett a megállapodás a jogállami mechanizmusról, illetve a költségvetésről. Ön szerint, Orbán megtorpedózza az egészet?

– Lehet, hogy még próbálkozni fog, de az Európai Unió egészét aligha meri majd magára haragítani. A vétó túlságosan kockázatos lépés lenne, hiszen az európai közösségnek számos olyan tagországa van, amely rendkívül súlyos megtorló intézkedést hozhat. Ha tehát Orbán megtámadná a 25 tagállam kompromisszumára épülő költségvetését, és a járvány miatt megszülető újjáépítési alapot, annak rendkívüli komoly diplomáciai és gazdasági következményei is lehetnek. A vétó miatt, ugyanis a tagországok nem jutnának az uniós támogatásokhoz, ami nagyon súlyos aránytévesztés lenne Orbán Viktor részéről, pusztán azért, hogy Európa közepén tovább építgesse a diktatúráját.

– Gondolja, hogy a fejlettebb országok – köztük Németország vezetői – kemény gazdasági intézkedésre szánnák magukat?

– Egészen bizonyos, hisz' valamennyi tagországnak szüksége van az uniós pénzre. Különösen a déli államok kerültek bajba a járvány következményeként kialakuló válság miatt. Létkérdés tehát a költségvetés, és a 750 milliárdos segélyalap elfogadtatása. Ha ezt Orbán megvétózná, annak nem lenne jó vége.

– A kormányfő szándékát az sem befolyásolja majd, hogy állítólag nálunk a következő két évre jól áll a költségvetés.   

– Na, azért jól tenné Orbán, ha még a vétója előtt beszélne Varga Mihály pénzügyminiszterrel. De itt nemcsak a folyósított pénz fontos, hanem az is, hogy a közösség által a tagországoknak utalt összegeket a különböző nemzetek kormányai ne lophassák el! Ez az unió elemi gazdasági érdeke is, amelynek érvényesülése csak a jogállami kritériumok teljesülése esetén biztosítható. Az unió immár nem engedheti meg azt a példátlan arcátlanságot, hogy egy helyi érdekű mini diktátor az egész közösséget dezorganizálja.

– Az első elemzések szerint, Orbán Viktor a valóságban biztos nem lőné magát lábon egy vétóval, miközben az érintett pont az ellenkezőjét mondja.

– Egyszer megszámoltam, az ország horribilis összeget kap az uniótól, s erről a pénzről le kéne mondani csak azért, hogy Orbán mindenféle kontroll nélkül garázdálkodhasson az országban. Ha mégis vétóz, az persze önfeljelentésnek felel meg, ennek az üzenete annyi, hogy Magyarország nem kívánja betartani az Európai Unió alapértékeit és nem tartja fontosnak a közösség gazdasági érdekeinek védelmét. Ha ezt a nyílt beismerő vallomást a miniszterelnök megteszi, akkor az a politikai végét jelenthetné.

Pedig Orbán Viktor nyilván szeretne még miniszterelnök lenni. Zsiday Viktor befektetési szakember szerint, a miniszterelnök a járványban tízezrek élete árán is fenntartaná a gazdaságot, hogy két év múlva ismét választást nyerjen. Ön szerint is így van?

– Valószínű, hogy Zsiday Viktor tisztán látja a kormány stratégiáját. Orbánt tényleg elsősorban csak a hatalom érdekli, nem pedig „azemberek” egészsége. Az utóbbi hetekben semmilyen, a járvány terjedését korlátozó intézkedést nem hozott a kormány. Eközben a számok egészen drámai helyzetet mutatnak, ráadásul az adatok megbízhatatlanok, a kormány kommunikációja pedig hiteltelen.  Az adatokat Orbán Viktor a pillanatnyi céljai szerint manipulálja. A halálozások száma már napok óta meghaladja a százat, de miután a kormányfő bejelentette a kijárási tilalmat, máris a felére esett vissza az elhunytak száma.

– Holott a kijárási tilalom valójában még életbe sem lépett.

– Mert Orbán szava: Isten szava.

– Az utóbbi időben születtek intézkedések, de vajon ezek mennyire képesek a gazdaság fenntartására?

– A gazdasági életben semmi nem történik! Semmilyen intézkedés nincs! A miniszterelnök eddig nem jelentett be egyetlen döntést sem!

– Az igaz, hogy sokan még az sem tudják, vajon holnap kinyithatnak-e?

– Igen, mert kedd este jelenik meg a közlöny, ami majd kedd éjféltől érvényes. Mindössze annyit tudhatunk, hogy a vendéglátó iparban lesz munkabér térítés. A szállodaipart ez már nem érinti, ott csak egy kamu intézkedés lesz. A november 8-ig megtett előfoglalásokra ad az állam támogatást, de ott már bértámogatás nem lesz.

– És a többi munkahely esetén?

– Nincs semmi! Értse úgy, hogy semmi!

– Szóval továbbra sincs bér-, vagy álláskeresési támogatás, nem változik a családi pótlék, tehát a munkavállalók teljesen kiszolgáltatottak?

– Nem nőtt az álláskeresési támogatás három hónapos határideje sem, és az összeg is változatlan. Tíz éve nem emelik a családi pótlékot. Figyelmen kívül hagyják a szocialisták egyébként hasznos javaslatát, hogy legalább most emeljék fel száz százalékra a táppénzt. Egyébként az emberek betegen is dolgozni fognak majd. Egyetlen fillért nem akar a kormány a rászorultak megsegítésére költeni. De bezzeg a tavasszal tele szájjal beharangozott, világméretűnek nevezett válságkezelő mentőcsomagból két kézzel szórták a pénzt idióta célokra; egyházaknak, határon túlra, sportra, luxusszálloda építésére – pedig vendégre alig számíthat az ország. Nincs még egy olyan uniós ország, amelyik olyan keveset tett volna a munkahelyek megtartásáért, mint Magyarország. Továbbá semmit sem tettek a vállalkozások életben tartása érdekében sem. Ez a jövő évben csődhullámhoz vezet majd.

– Viszont elköltöttek 600 milliárdot gazdaságvédelemre, ebből miért nem jutott a családok védelmére, vagy a munkahelyek megtartására, esetleg a vállalkozók támogatására?

– A pénz, amit elköltöttek, olyan ágazatokra ment, ahol Orbán családja tevékenykedik, vagy a NER-oligarchák rendelkeznek pozíciókkal. Pedig Magyarország eddig az összes uniós támogatási lehetőséget igénybe vette. Azaz egyetlen kivétel volt csupán: az unió lehetővé tette, hogy a futó költségvetésben szereplő támogatási projektekből a forrást át lehetett volna irányítani a járvánnyal kapcsolatos intézkedések finanszírozására. De Magyarország egyetlen eredeti elképzelését sem adta fel, hogy a járványra többet költsön. Vagyis minden oligarchát kifizettek, miközben a munkanélküliek érdemi támogatás nélkül maradtak. 

– Ha a gazdaságvédelemre ennyire nem költöttek, akkor milyen állapotban lesz fél év múlva a magyar gazdaság?

– A jövő évben igen súlyos válság lesz, nagy számban jelentenek majd csődöt a kis- és közepes vállalkozásoknál, a mikro-vállalkozásoknál és nagyon jelentősen nőhet a munkanélküliek száma is. Az a sok politikai hablaty, amit Orbán mond, annak a fele sem igaz.

– Bármilyen módon segíthet, hogy az iparkamara elnöke, Parragh László azt javasolja: a vállalkozók iparűzési adóját függesszék fel egy évre?

– Nézze, két eset lehetséges: az egyik feltevés, hogy Parragh László valóban annyira ostoba, mint amennyire a javaslata alapján látszik. És nincsenek elemi fogalmai sem az államháztartásról, de az önkormányzatok gazdálkodásáról sem. Ez lehet az „A" változat, nem zárom ki, hogy erről van szó. Viszont van egy „B" változat is, ami szerint ez az ostoba javaslat pusztán színjáték, amelynek segítségével Orbán csak tesztelni akarja, hogy mi lenne a következménye az iparűzési adó felfüggesztésének.

– Elég drámai lehet a következmény, az adó felfüggesztése után, ugyanis megbénulhatnak a városok; nem lenne közlekedés, leépülne az egészségügyi ellátás, akadozna a szemétszállítás, szóval káosz lenne.

– Ez nem csoda, hisz' Orbán ezzel a döntésével elvenné az önkormányzatok adóbevételeinek 81 százalékát. A helyhatóságok nem tudnák ellátni a feladataikat. Lehet persze olyan ostobaságokat mondani, amit ez a szerencsétlen Parragh mond, hogy takarékoskodni kell! De ez teljesen komolytalan javaslat, ez az ember már teljesen hülyét csinált magából. Hisz nem lehet takarékoskodni akkor, amikor a kormány brutálisan megcsapolta a fővárosi költségvetést. Elvette az adóbevételeit, elveszi a parkolási pénzeket, elveszi a gépjárműadót, és jelentősen emeli a szolidaritási adó összegét. Egyetlen cél van csupán: ki akarja véreztetni az önkormányzatokat. Ha ez megtörténik, akkor az elkerülhetetlen feladatok ellátásához központi támogatásra szorulnak a városok. Onnantól kezdve, a pénzt már Orbán, tehát a Fidesz adja az önkormányzatoknak. És azt, hogy melyik város mennyi pénzt kap, a kormány fogja megmondani. Ez lenne Orbán Viktor gonosz játékának lényege.