Bohózatba illik az EMMI vizsgálata

Bánó András 2020. augusztus 5. 09:57 2020. aug. 5. 09:57

Magyarországon egyre nevetségesebbek a különböző ügyekben folyó, vagy éppen befejeződött vizsgálatok. A Polt Péter vezette ügyészség lepattintó ügyein már meg sem lepődünk. Most az Emmi is csatlakozott a kis magyar abszurdokhoz. A Kásler Miklós miniszter által megbízott vizsgálóbizottság ugyanis nem találta bizonyítottnak, hogy szexuális zaklatás történt a Budapesti Operettszínházban, és az erre vonatkozó panaszt kivizsgáló főigazgató eljárásában sem talált kivetnivalót – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) honlapján közzétett közleményből.

Az Index még június elején számolt be arról, hogy az Operettszínház egyik, majd később több volt munkatársa azt állította: Kriza Zsigmond korábbi ügyvezető igazgató elviselhetetlen munkakörülményeket teremtett, bánásmódja megalázó volt, visszaélt a hatalmával. Egyiküknek  megengedhetetlen megjegyzéseket tett a szexuális életére és a testére is, erről pedig tájékoztatták Kiss-B. Atilla főigazgatót, aki tudomásuk szerint, nem vizsgálta ki az ügyet, sőt, egyiküket a panaszaival kapcsolatban beküldte egy zárt ajtós, négyszemközti beszélgetésre a megvádolt igazgatóhoz.

A színházat fenntartó Emmi június 11-én közölte: „Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter utasítására felállt egy bizottság, amely kivizsgálja, hogy a Budapesti Operettszínház főigazgatója megtett-e mindent az adott ügy tisztázásával kapcsolatban.” Ennek a vizsgálatnak az eredményét közölte most a minisztérium.

A vizsgálóbizottság a főigazgató meghallgatása után megvizsgálta a rendelkezésre álló dokumentumokat, amelyek alapján megállapítható volt, hogy az Operettszínház főigazgatójának szóbeli jelzéssel élő munkatárs meghallgatását követően, a főigazgató az elvárható gondossággal járt el: megtette a szükséges intézkedéseket, még független szakértőket is felkért az ügy kivizsgálására. A főigazgató és a független szakértők vizsgálata során sem nyert bizonyítást, hogy a Budapesti Operettszínházban bármilyen zaklató jellegű tevékenység történt volna  – olvasható a rövid közleményben.

A minisztériumi állásfoglalás szépséghibája ( ez talán egy enyhe kifejezés), hogy kiderült: úgy vizsgálták ki az ügyet, hogy azt a volt operettszínházi munkatársat, aki a zaklatást bejelentette, sem az ügy akkori kivizsgálásakor, sem most, a minisztériumi vizsgálat keretében nem kereste meg senki, tehát azt az embert, akit zaklattak, az ügyben meg sem hallgatták.

Nincs itt semmi látnivaló! Igaz, miniszter úr? Hogyan adhatja Ön a nevét ehhez?