Bokros: Orbán Viktor nem tudja mit beszél

HírKlikk 2018. június 11. 17:31 2018. jún. 11. 17:31

Bokros Lajos, a MOMA elnöke, volt pénzügyminiszter azt mondta az ATV Start című műsorában, hogy Orbán Viktor nem tudja, mit beszél.

Bokros szerint a jelenlegi költségvetés gyenge, pedig egyensúlyban kellene tartani. A volt pénzügyminiszter úgy látja: a kormány túlfűti  a gazdaságot, ami inflációt, egyensúlyvesztést fog előidézni - írja az atv.

Bokros szerint vissza kellene venni a költségvetés túlköltekezéséből, az európai konjunktúra miatt a magánszektor bővülő kereslete állami segítség nélkül is hajtja a gazdaságot, így is növekszik a foglalkoztatás.

A költségvetési forrásokat szerinte arra az időre kellene tartalékolni, amikor hanyatlani kezd az export, hogy akkor lehessen fékezni a költségvetés túlköltekezésével a magánszektor visszaesését, tette hozzá.

Abban Bokros egyetért Orbán Viktorral, hogy az európai gazdaságok, így a magyar felett is felhők gyülekeznek.

"A gazdaság recesszióhoz közeledik, és akkorra kellene hagyni a költségvetés kiadási növekedés lehetőségét, hogy fékezzük a visszaesést"

- magyarázta a volt pénzügyminiszter.

Szerinte intő jel, hogy drágul az olaj, a nyugati országok jegybankjai kezdik emelni a jegybanki alapkamatot, amit előbb - utóbb Magyarországon is meg kell tenni, ráadásul ebben az érzékeny helyzetben következik be, hogy az új uniós támogatási ciklusban Magyarország kevesebb támogatást fog kapni.

Erre fel kell készülni – tette hozzá Bokros, aki szerint a 2014-2020-as ciklus uniós fejlesztési forrásait a kormány elherdálta, fejlesztések helyett fogyasztásra, és különböző presztízsberuházásokra költötte, amelyek nem növelték a gazdaság versenyképességét.