Boris Johnson akár börtönbe is kerülhet

HírKlikk 2019. szeptember 11. 08:11 2019. szept. 11. 08:11

Miközben a világsajtó legfeljebb találgat arról, hogy mi várható a továbbiakban a brexittel és Boris Johnson miniszterelnökkel, a Twittersmash elnevezésű, magát függetlennek minősítő hírportál német kiadásában a Sky News alapján Lord Sumptiont, a brit legfelső bíróság volt bíróját idézve azt írta: „október 31-én bárki tisztségviselő is aláírhatja a brexit halasztásáról szóló döntést”. 

Ugyanakkor Lord McDonald volt főügyész szerint Johnsonnal közölték, hogy akár börtönbe is kerülhet, ha figyelmen kívül hagyja a megállapodás nélküli brexit ellenzőinek követeléseit. McDonald idézte Sumption bírót is, aki úgy vélte: nagyon sok módja van annak, hogy egy bíróság a törvény követésére kényszerítsen egy miniszterelnököt, például fordulhat egy másik tisztségviselőhöz is az aláírásért. A volt főügyész szerint talán kicsit drámai megjegyzés, hogy Johnson akár börtönbe is kerülhet, de ez szándékos volt a volt bíró részéről. McDonald kifejtette: nem hiszi, hogy idáig jutnak, mert ha valóban úgy látszana, hogy a kormányfő törvényt akar sérteni, akkor a tisztségviselők megtagadhatják az együttműködést, és végül Johnson magára marad néhány fanatikussal.

A jogászok kifejtették: a bíróság kiadhat rendelkezést, amely kényszeríti a miniszterelnököt a jogszabályok tiszteletben tartására. Amennyiben Johnson ezt nem tartja be, az a bírósággal szembeni tiszteletlenségnek tekinthetik, és ez börtönbüntetést von maga után. Ez még csak nem is valamiféle szélsőséges intézkedés - mondták -, mert ha valaki megszeg egy bírósági döntést, azért szabadságvesztés jár.

Közben a BBC jelentése szerint a konzervatív pártból a héten kizárt képviselők is jogi lépésekre készülnek arra az esetre, ha Boris Johnson nem hajlandó kérni a brexit elhalasztását. Johnson azt mondta, inkább holtan feküdne a sírban, mint hogy halasztást kérjen, és a Daily Telegraph szerint kijelentette, hogy „csak elméletileg köti őt az új jogszabály. A zöldek társelnöke a BBC-ben nyilatkozva leszögezte: az ellenzék teljességgel egységes az új választások ellenzésében „mindaddig, amíg el nem hárul a megállapodás nélküli brexit veszélye”. Az illető azt mondta: „A miniszterelnök nagyon elbizonytalanodott, mert az egyik leghatalmasabb dologgal került szembe: a közjó érdekében váratlanul szövetségre léptek azok, akikről ezt senki nem feltételezte”.

Forrás: Hírklikk