Boris Johnson nehéz napjai

HírKlikk 2022. január 16. 19:45 2022. jan. 16. 19:45

Nagy-Britanniában már nemcsak az ellenzék, hanem saját pártjának több képviselője is szorgalmazza a miniszterelnök lemondását. Ezek a hangok azután erősödtek fel, hogy kiderült, a karantén idején a távolságtartás szabályainak megsértésével, szinte rendszeresek voltak a mulatozások a kormányfői rezidencián

A vasárnapi brit lapokban számos konzervatív képviselő szólalt meg, akik fokozódó aggodalommal követik az eseményeket, a napi rendszerességgel nyilvánosságra kerülő újabb bizonyítékokat a Downing Street 10.-ben kialakult partizó, alkoholizáló kultúráról – írja Népszava. A nevét is vállaló volt védelmi államtitkár, Tobias Ellwood szerint „mióta képviselő, azaz 2005 óta, soha nem kapott annyi e-mailt ugyanabban a témában, mint most. Egyszerű párttagok jelentkeznek és közlik, hogy sokkolják őket a történtek". 

A partik híre nyomán már 35 konzervatív képviselő kezdeményezett bizalmatlansági indítványt Boris Johnson ellen. Közülük hetet a 2019. decemberi választáson a Munkáspárttól elhódított választókerületekben választottak meg. A bizalmatlansági szavazáshoz 54 aláíró kell, majd a frakció több mint felének, 181 honatyának kell a miniszterelnök ellen szavaznia ahhoz, hogy a kormányfő távozzon a Downing Street 10.-ből.

Megsemmisítő véleményt fogalmazott meg a milliárdos Peter Hargreaves, aki egymillió fonttal támogatta a toryk legutóbbi választási kampányát. „A pasasban semmi hazaszeretet nincs. Semmi jót nem akar, csak kormányfő akar lenni. Ez az egyetlen vezérelve. Csak azért vedlett át maradóból Brexit-pártivá, hogy ezzel esélyt szerezzen a miniszterelnökségre... Ahogy a konzervatívok most kinéznek, nagyon vonakodnék pénzügyi segítséget adni nekik".

A sajtó közben már három miniszterről véli tudni, hogy megtették a kezdeti lépéseket az esetleges megüresedő kormányfői állás betöltésére: Rishi Sunak pénzügy- és Liz Truss külügyminiszter, illetve a többek között az országrészek közötti különbségek kiegyenlítéséért felelős Michael Gove már szövögeti a hálót. Boris Johnsonon a jelek szerint ,már az sem segít, hogy a múlt héten a parlamentben „tiszta szívéből jövő” bocsánatkérésre szánta el magát. Azt mondta, voltak dolgok, amelyeket elrontottak és megérti az emberek haragját. Sir Keir Starmer, a – közvélemény-kutatásokban egyre inkább előretörő – Munkáspárt vezetője szánalmasnak minősítette a magyarázatot és sürgette a kormányfő távozását.

 

Forrás: Hírklikk