Borkai nyert, de megbuktatta a Fideszt

Németh Péter 2019. október 14. 00:09 2019. okt. 14. 00:09

Hatalmas, nem várt áttörést hozott az önkormányzati választás. Az alig kampányoló, illetve igazában csak a negatív kampányt folytató Fidesz noha sok pozíciót megőrzött, de összességében nagyon nagyot bukott vasárnap. Elveszített a főváros vezetését, de a közgyűlési többséget is; a kerületek polgárai inkább szavaztak az ellenzék polgármester jelöltjeire, mint a kormánypártra.

Hogy ennek a váratlan eredménynek mekkora részét köszönheti az ellenzék önmagának, mennyit a Fidesz önteltségének és mennyit Borkai Zsolt botrányának, azt nehéz lenne bemérni.  Mindhárom elem közrejátszott, ugyanakkor ne feledjük: Budapest már tavaly, az országgyűlési választásoknál megmutatta, nem akarja a Fideszt, elege van abból az irányításból, amit Orbán Viktor képvisel, és elege van abból is, hogy a miniszterelnök gyámság alá helyezte a fővárost, és tehette ezt, mert Tarlós István szinte semmiben nem állt ellen. 

A kormánypárt azonban nem vette komolyan a jelzést, annál inkább az ellenzék. Nem könnyen ugyan, de eljutott odáig, hogy a hatalom megtöréséhez nem elegendő beszélni az összefogás szükségességéről, szükség van valóban arra, hogy egy az egyben harcoljanak meg a Fidesz jelöltjeivel.  A kormányzó erő, miután nem tudta megakadályozni, hogy ez a folyamat valóban végbemenjen a legtöbb helyen, szinte másra sem koncentrált csak arra, hogy miként tud beépülni, beépíteni az egység ellen dolgozó embereket, illetve milyen módon tudja kikezdeni az ellenzék jelöltjeit. Nem vette észre, vagy nem akarta tudomásul venni, hogy a hangulat – a budapesti hangulat – nem állt meg a város határainál, a nagyvárosok többségében is megjelent, még ha nem is elemi erővel.

Lássuk be: maguk az ellenzéki politikusok se nagyon hitték el, hogy az emberek többsége elfordult Orbánéktól, és csak nagyon óvatosan fogalmazták meg reményeiket. Közrejátszott ebben persze az is, hogy a közvélemény-kutatások megint nagyot buktak, aminek sokféle magyarázata lehet, de akárhogy is indokolják majd az intézetek a bizonyítványukat, a beléjük vetett bizalmat alaposan eljátszották. Különösen a kormánypárti intézetek buktak nagyot; a Fidesz dolga, hogy levonja ebből a megfelelő következtetéseket. Mindenesetre az biztos: a számítások manipulálása nem a legjobb megoldás arra, hogy befolyásolják a választókat, kiváltképp akkor, ha azoknak tényleg elegük van a rendszerből. 

Ma nem tudni, hogy maga a miniszterelnök miként akarja folytatni a kormányzást hétfőn reggeltől, vajon nekitámad-e tényleg a fővárosnak és azoknak a településeknek, ahol elvették tőle a hatalmat. Nyugodtan megkockáztathatom: a kormányfő reakciója nem a békés belenyugvás lesz, miért is lenne az, ha tényleg csak harcmezőként tud az országra tekinteni. Vagyis csúnya háborúra kell készülni, nagy nyomásra, miközben - ezúttal – a Fidesznek is el kell végeznie a gyászmunkát. De nem a Fidesz a lényeges most, hanem annak rögzítése: az ellenzék számára most jön a neheze. Az összefogást, ugye láthattuk, nagyon nehéz volt összepakolni, de még embertpróbálóbb feladat lesz együtt dolgozni. Amikor már sokkal inkább kirajzolódnak az érték- és érdekkülönbségek, amikor már nem egy közös ellenfélben kell gondolkodni, hanem a célok kijelölésében és megvalósításában.

Ez azonban tényleg csak hétfő reggeltől válik izgalmassá. Most arra érdemes koncentrálni, hogy sikerült az áttörés, sikerült az első lépést megtenni a 2022-es kormányváltás felé. Karácsony Gergelynek sikerült bebizonyítania, hogy érdemes volt bízni benne; az a munka, amit a választási kampányban elvégzett egyrészt egészen imponáló, másrészt nagyon is meggyőző volt. Meggyőző abból a szempontból, hogy képes hatni az emberekre, képes felülemelkedni a karaktergyilkossági kísérleteken és képes tanulni a saját hibáiból. Így együttesen köszönhette a nagyarányú győzelmét, amelyhez  - nagyon tisztességesen – szinte elsőként gratulált Tarlós István. 

És ha már Tarlós: érdemes néhány szóban kitérni rá is. A Fidesz eredményváróján igazán emberi hangon köszönt el a főpolgármesteri tisztségétől, és ezúttal Orbán Viktor sem fújta még meg a harci riadót; együttműködést ígért fővárosnak, ráadásul úgy, hogy Tarlóst megtartja tanácsadóként. Karácsony szintén arról beszélt, hogy az együttműködésre törekszik. Ezeket az éjfél körül szavakat hallva az ember egy pillanatra azt hihette: egy európai városra fog ébredni Budapesten.

Győr viszont arra ébred, hogy újra Borkai áll a városa élén. Az a Borkai, akinek azért tényleg jelentős szerepe volt abban, hogy a Fidesz egy sor helyen elbukta a választást. A győri polgárok többségét azonban nem zavarta, nem érdekelte, hogy városuk vezetője, és ezáltal az otthonuk is milyen hírbe keveredett. Pedig egészen biztosak lehetnek benne, hogy ez nem marad, nem maradhat így sokáig.  Ahogy a szombati tüntetésen fogalmazott több szónok is: a döntést átadták Orbán Viktor kezébe. Kár, hogy így alakult, mert egy kicsit Magyarországról is kiállítottak egy bizonyítványt, nem csak Győrről. Hogy itt azért még lehet lopni, csalni, drogozni, kurvázni – van esély a győzelemre. 

Pedig Budapest és több vidéki nagyváros most igyekezett bebizonyítani, hogy nincs.