Borkai után Dézsi miatt is átírja a törvényt a Fidesz

HírKlikk 2020. január 27. 10:48 2020. jan. 27. 10:48

Dézsi Csaba András ígéretet kapott arra a Fidesztől, hogy Győr polgármestereként is lehetővé teszik számára, hogy folytathassa a munkáját mint kardiológus orvos – erősítette meg a megválasztott polgármester az atv.hu-nak.

Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke még a vasárnapi választás előtti közös kampányvideójukban kijelentette: Dézsi Csaba András „nem fogja cserben hagyni a betegeit!” Arra biztatta a győrieket, hogy Dézsi Csaba Andrásra adják a voksukat, mert így lesz egy jó kardiológusuk és polgármesterük is.

Ez azonban a hatályos jogszabályok szerint, nem lehetséges, mert a kettő összeférhetetlen. A törvény a „tiltó listán” nevesíti az orvosokat, egészségügyi dolgozókat is. Dézsi viszont az atv.hu kérdésére, miszerint a jövőben is folytatni fogja-e orvosi munkáját mint kardiológus, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, igennel válaszolt.

Ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan módosítják a polgármesterek jogállásáról szóló rendelkezéseket.

Erre volt már példa Győr esetében. 2010-ben az Országgyűlés módosította az alkotmányt, és megtiltotta a fegyveres testületek tagjainak, hogy leszerelésük után, három évig választáson induljanak. Az eredeti terv szerint, a módosítás öt éves korlátozás lett volna, de a fideszesek a szavazás előtt nem sokkal, három évre mérsékelték a moratóriumot. Ez pozitívan érintette Borkai Zsoltot, aki 2006-ig honvéd alezredes volt, és így az eredeti javaslat értelmében, nem indulhatott volna a 2010-es önkormányzati választáson.

Forrás: Hírklikk