Borkait nem köpte ki, de nem is nyelte le a Fidesz

Föld S. Péter 2019. október 15. 14:16 2019. okt. 15. 14:16

A választás előtt szex- és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt keddi „sajtótájékoztatója” mintegy két perccel tovább tartott, mint a péntekre beharangozott esemény. A győri polgármester akkori tájékoztatója ugyanis elmaradt, indoklást sem ő, sem a Fidesz nem fűzött hozzá. Amit tudni lehet: tegnap Borkait Budapestre rendelték, Kövér László és Kubatov Gábor beszélgetett vele. Sajtóhírek szerint a győri polgármester ugyanazzal a géppel repült a fővárosba, mint amivel a tavalyi horvátországi szextett helyszínét is megközelítette.

Borkai Zsolt ma délelőtt a győri városházán, korábban soha nem látott biztonsági intézkedések közepette olvasta fel a nyilvánosságnak szánt nyilatkozatát. Fekete kordon mögött, fekete ruhás testőrök között bejelentette, hogy kilép a Fideszből és független polgármesterként tevékenykedik tovább. Közhelyektől hemzsegő, szokványos szöveget hallhattak a mintegy kétperces tájékoztató résztvevői. Borkai köszönetet mondott a családjának, valamint a győrieknek, akik a „botlása” ellenére úgy döntöttek, hogy közösen építik tovább a várost.

Az ügy előzményeit mindenki ismeri, és az is köztudott, hogy a horvátországi jachton történt szexuális történés csak amolyan előjáték volt a mögötte felsejlő korrupciós szálhoz. Nem egynapos történet lett, amilyennek a Fidesz szerette volna beállítani, és hiába mondták Orbán Viktor pártjában, hogy ami történt, magánügy és kizárólag Borkaira és családjára tartozik, a választók másként gondolták. Győrben ugyan – a korábbinál jóval kisebb arányban – megválasztották Borkait polgármesternek, ám az ügy kárvallottja Tarlós István, Budapest (volt) főpolgármestere és néhány nagyváros vezetője lett.

Rájuk és a Fideszre hullottak vissza a Borkai által elvetett magok.

Az egykori olimpiai bajnok tornász tehát kilépett a Fideszből, és a hivatalos megfogalmazás szerint függetlenként folytatja. Tudjuk, ez mit jelent a gyakorlatban, ne legyenek illúzióink: nem változik semmi, Borkai, ha lehet, fideszesebb lesz, mint valaha.

Mi mást is tehetne? És mi mást tehetne a Fidesz-KDNP? Utóbbi csak látszólag engedte el Borkai kezét, valójában nagyon is szükségük van arra a gazdasági előnyök formájában meglévő kapcsolati hálóra, amelyet Borkai Győrben kiépített. Magának és párttársainak. Mert ne feledjük, Borkai nem magányos elkövető, a néhány évvel ezelőtti Quaestor-botrány főhőse, Tarsoly Csaba (tényleg, mi van vele, hol áll az ügye?) is győri illetőségű, és a Dunakeszin 167 milliós házat vásárló Szijjártó Péter külügyminiszter  pályája is az kisalföldi városból szökkent szárba.

A Fideszben most azt remélik, hogy ezzel az ügynek vége. Ám, miután egy szerb bulvárlap éppen ma hozott nyilvánosságra újabb szaftos részleteket a horvátországi luxusjachton történt szex-túráról, ebben a Fideszben sem lehetnek biztosak.