Boross Péternek öregkorára nem csak a józan esze, de az emlékezete is elmehetett

Nagy András 2019. február 8. 15:07 2019. feb. 8. 15:07

Voltak a baloldalon komolyabb emberek, akik viszont eltűntek a politikai közéletből. Kialakult egy elzüllött állapot, „az úristen mentsen meg bennünket, hogy belátható időn belül kormányzati tényezők legyenek” – nyilatkozta az Echo TV-nek Boross Péter. A volt kormányfőnek nem ez az első zavarba ejtő, sőt a valósággal alig összeegyeztethető megnyilvánulása.

Azonban bármennyire is szomorú, mégiscsak Magyarország egykori miniszterelnöke mondott valamit, fontos mögé nézni kicsit a nyilatkozatának. A rendszerváltás utáni második magyar kormányfő tehát 2019-ben a baloldal elzüllött állapota miatt kesereg, amivel kapcsolatban sajnos muszáj rögtön rögzítenünk, hogy Boross Péternek öregkorára nem csak a józan esze, de az emlékezete is elmehetett.

Ha valaki, épp az egykori miniszterelnök emlékezhetne, hogy milyen formátumú emberek voltak annak idején az Antall-kormányban, meg úgy általában a jobboldalon, és milyenek forognak ma. És most nem elsősorban a nemrég elhunyt Torgyán Józsefre gondolunk. Hanem például a diplomácia világában a mai napig nagyon magasan jegyzett Jeszenszky Gézára, vagy olyan tisztességes szakemberekre, mint a néhai Gyurkó János környezetvédelmi miniszter. És igen: ide sorolhatjuk akár a tehetséges fiatal demokratát, aki a kilencvenes évek elején még ugyan liberálisként határozta meg magát, de később a jobboldalon futott be nemzetközileg is jelentős karriert.

Az úr 2019. évében már látjuk, milyen áron. Orbán Viktor 2019-re nem csak a politikai jobboldalt züllesztette le morális értelemben, hanem a teljes magyar politikai közéletet is. Jellemző, hogy Boross éppen Mészáros Lőrinc, az ország leggazdagabb (sokak szerint csak második leggazdagabb) emberének televíziójában vizionált nemzethalált arra az esetre, ha a baloldal valami szerencsétlen véletlen folytán a következő évtizedekben hatalomra kerülne.

De maradva a jobboldalon, azért érdemes megnézni, milyen emberek vannak ma a politikai közélet középpontjában, és milyenek voltak akár Orbán első, még polgárinak nevezhető kormányzása idején. A komoly emberek közül Pokorni Zoltán, Navracsics Tibor józan, jobbközép hangja rég nem hallatszik a Németh Szilárdok harsogásától, és a komolyan vehető szakmai háttérembereknek is se híre se hamva a kormányfő körül.

Ott vannak viszont a Mészárosok, Garancsik, Matolcsyk, Tiborczok és még sorolhatnánk a különböző rendű-rangú rokonokat, barátokat, NER-lovagokat napestig, emlékeztetve az Antall József által hátra hagyott kormányfői pozíció egykori betöltőjét, milyen az, amikor egy politikai oldal valóban elzüllik.

Végül, Boross ha másra nem, legalább saját magára emlékezhetne, aki annak idején, az Antall-kabinet belügyminisztereként a magyar kormány egyik legelismertebb tagja volt. Persze az már régen, komolyan régen volt.