Börtönbe küldené az ügyészség az ország egyik leggazdagabb emberét

HírKlikk 2020. május 13. 10:11 2020. máj. 13. 10:11

Vádat emelt és börtönbüntetést, illetve 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben – értesült a 24.hu.

A portál emlékeztet: a hatóságok sorozatban indítottak vizsgálatot 2018 végétől Bige László milliárdos műtrágyakirály ellen. Bige cégét, a szolnoki Nitrogénműveket akkor ősszel szállta meg több száz rendőr és a katasztrófavédelem munkatársai. A rendőrség a hulladékgazdálkodási törvény megsértése és más bűncselekmények miatt nyomozott. Az üzemet egy időre be is záratták a hatóságok, Bige pedig két napra őrizetbe került.

Gyára aztán újraindulhatott, októberben pedig bíróság mondta ki, hogy jogtalanul zárták be az üzemet, ami Bigének – állítása szerint – több milliárd dollár kárt okozott.  

Míg Bige László a Napi.hu tavaly májusi összesítése alapján, még az ötödik leggazdagabb magyarnak számított, a Forbes legfrissebb, 50 leggazdagabb magyar listáján a 14. helyen áll, 92,2 milliárd forint becsült vagyonával.

Bige viszont nem környezetvédelmi ügyről, hanem a cége ellen indított hadjáratról beszélt, és meg is nevezte Csányi Sándort, az OTP Bank vezérét, mondván, régóta tartó viszályuk összefügg a hatósági akciókkal. Azt állította, a támadás célja, hogy rákényszerítsék a régió legnagyobb nitrogénműtrágya-gyárának eladására. Csányi Sándor visszautasította a vádakat.

Tavaly a 24.hu írt arról, hogy nem a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt hallgatták ki a Bige Holding tulajdonosát, hanem vesztegetéssel gyanúsítják. Részleteket azonban a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva, nem árult el.

A portál most úgy értesült, hogy lezárult a nyomozás, és az ügyészség vádat emelt a milliárdos ellen. Az ügyészség a portál érdeklődésére nem árult el részleteket, viszont közölte, hogy a vádlott nem közszereplő. 

A Nyíregyházi Törvényszék annyit válaszolt a lapnak, hogy április 21-én érkezett meg hozzájuk a vádirat. A veszélyhelyzetre tekintettel, az iratok megvizsgálására és a vádirat kézbesítésére három hónap áll rendelkezésükre.

– Erre eddig a nagy terjedelmű iratanyag miatt nem került sor – jelezte a bíróság, amely szintén a személyes adatok védelmére hivatkozva, nem adott tájékoztatást a vádlott kilétéről.

A 24.hu információi szerint, Bigéékhez már eljutott a vádirat, és bár a nagyvállalkozó nem reagált a lap megkeresésére, ügyvédje, Zamecsnik Péter, az értesülést megerősítve, annyit válaszolt, hogy „a vád koncepciója a vesztegetésről teljességgel megalapozatlan”.

A portál azt írja, hogy az ügyészség vagyonelkobzást indítványozott vesztegetési pénzre, amit a nyomozóhatóság Bige László bankszámláján már le is foglalt, és további 20 millió forint büntetést is szükségesnek tart. Emellett börtönbüntetést kért a milliárdosra, de abban az esetben, ha az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség két év börtönbüntetést indítványoz, öt évre felfüggesztve.

Forrás: 24.hu