Börtönért kiált a Fidesz – három ügy, egy gondolat

Németh Péter 2020. január 6. 16:45 2020. jan. 6. 16:45

„Itt az idő, hogy az ügyészség bebizonyítsa: nem a Fideszt képviseli, hanem a jogállamot" – így nyilatkozott Varju László, a DK országgyűlési képviselője, miután elhagyta az ügyészség épületét, a hétfői kihallgatása után. Varjut egyébként két ügyben – választás rendje elleni bűntett, valamint garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt – hallgatta ki gyanúsítottként hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az egyik ügy a választási csalással, kapcsolatos – mint ahogy erről a Hírklikk is beszámolt –, a másik pedig az emlékezetes MTVA székházban történtekkel kapcsolatos, ahol a biztonsági őrök – egyértelműen törvénytelenül eljárva – akadályozták a képviselők mozgását és kerültek összetűzésbe, többek között Varjuval is.

Az már a magyar politikai élet különlegessége, hogy az ügyészség semmi kivetni valót nem talál a biztonsági őrök viselkedésében, nem a parlament – akkor még különleges jogokkal rendelkező – képviselőit védik. Ellenkezőleg: ellenük indítanak eljárást. És mégis: a DK politikusa a bevezetőben említett mondattal hagyta ott a nyomozó hatóságot, holott jól tudja: semmi esélye annak, hogy az ügyészség ne a Fideszt, hanem a jogállamiságot védje. Ha erre lenne hajlama, már eddig is ezt tette volna, de tudjuk: Polt Péter – belülről – nem erre esküdött fel. 

Sőt: arra lehetünk felkészülve, hogy újra erős nyomás lesz az ellenzéken, illetve azokon a szereplőkön, akiket a hatalom – ilyen-olyan okoknál fogva – hasznosnak talál célkeresztbe állítani. Varju ügye is sokáig itt lesz közöttünk, és noha egy ország láthatta, miként teperték le őt a földre – mint ahogy azt is, hogyan dobták ki Szél Bernadettet és Hadházy Ákost az állami tévé épületéből –, ez azonban nem zavarja sem a jobboldali – a Fideszt és a kormányt maradéktalanul kiszolgáló – médiát, sem pedig a nyomozó hatóságot; belehazudnak a szemünkbe, meghamisítva a történteket. 

Nagy az esély arra, hogy romlik a helyzet; az önkormányzati választások kudarca, az esetleges 2022-es vereség realitássá válása, újra durva lépéseket vált ki a hatalomból: sorozatban gyártja és fogja gyártani az ügyeket a politikai ellenfelekkel szemben. 

És, ha már itt tartunk, említsük meg az ugyancsak most zajló Donáth László-féle hadjáratot; a volt szocialista képviselő, lelkész ellen bedobott zaklatási gyanúsítás híre – természetesen az ügyészségtől származó információk alapján – már ott szerepel a jobboldal orgánumaiban, azzal az állítással, hogy Donáth nyolc napon belül gyógyuló könnyű testi sértést okozott, és ezen felül zaklatott is. Ez utóbbiról Donáthnak nincs tudomása, az anyagban szerepel valami a szemérem elleni fellépésről, de értelmezhetetlen módon. A lelkész a Hírklikknek elmondta: addig nem nyilatkozik az ügyben, amíg a teljes anyaggal meg nem ismertetik őt. Ezt eddig megtagadták tőle, mégpedig a nyomozás érdekeire való hivatkozással. „Talán csütörtökön okosabb leszek” – hangsúlyozta portálunknak. De már meg sem lepődve azon, hogy az ügyészség – szerinte hamis módon – szivárogtat, a kormánypárt érdekeinek megfelelően. A kormánypárt érdeke pedig nyilvánvalóan az, hogy minél több olyan hír legyen, amely az ellenzék táborát rendzavaró, a törvényeket semmibe vevő csapatként mutassa be. 

Így, ennek megfelelően nyúltak Gulyás Gergely ügyéhez is, akit felfüggesztett börtönbüntetésre javasolnak ítélni, mert összefestékezte az Állami Számvevőszék épületét. Hogy ez mennyire elfogadható cselekedet egy olyan országban, ahol sorra születnek azok a törvények, amelyek lehetővé teszik a kormány túlkapásait, és fosztják meg az ellenzéket a jogaitól, nyilván vitatható. Fogadjuk el, hogy nem ez a tiltakozás legszebb és leghatékonyabb formája – de vajon melyik az? Ráadásul egy olyan országban, ahol az állam által pénzzel kitömött portál gátlás nélkül buzizhatja le az említett eset főhősét.

A 888.hu, amellyel kapcsolatban már a kormány is belekényszerült, hogy megvonja a közpénzek juttatását – igaz, csak átmeneti időre, inkább csak látszólag –, most egyszerűen köcsögként aposztrofálta Gulyást. Ám ezt nyugodtan megteheti, megtehette: sem a keresztény erkölcsiségére oly aggályosan ügyelő kormány, sem pedig a média szigorú őre, a Hatóság nem talál benne semmi kivetnivalót. Ennek a hatalomnak csak egyetlen fontos dolog lebeg a szeme előtt: minél több olyan ügyet kreálni, ami börtön-gyanússá teszi az ellenzéket.