Borzasztó, mekkora káderhiánnyal küszködik ez a szegény kormány

Lendvai Ildikó 2021. január 29. 09:00 2021. jan. 29. 09:00

Mégiscsak borzasztó, mekkora káderhiánnyal küszködik ez a szegény kormány. Ha nem így lenne, nem ugyanazzal az államtitkárral pocskondiáztatnák a fővárost a Lánchíd építésének drágulására hivatkozva, aki egyben a nemzetközi sporteseményekért is felelős kormánybiztos.

Biztosan jó szakember, nemhiába volt a Puskás Aréna, a Budapest Sportcsarnok, a Ludovika tömb, a vizes vb idején a Duna Aréna építési projektjének felelőse. Na de azon, aki a sportberuházások, stadionépítések közelébe került, úgy áll a túlköltés kifogásolása, mint a tehénen a gatya.

Az EU-ban ma a Puskás Aréna fajlagosan (egy férőhelyre számolva) a legdrágább stadion. (Amíg Nagy-Britannia is uniós tag volt, addig egyedül egy brit stadion tudta megelőzni.) A miénk bruttó 190, nettó 150 milliárdba került, pedig éppen Fürjes mondta kezdetben, hogy „közepes, átlagos árszínvonalú" stadiont építenek. Aztán így sikerült... És az is ő volt, aki 2015-ben bejelentette, hogy az eredetileg tervezett 100 milliárd nem lesz elég. Érthető, ha aprópénzként például még Schmidt Máriáék intézetének is kellett 4 milliárdot adni emlékkiállításra.

A Ludovikánál először 25 milliárdról volt szó, végül 34 milliárd lett, igaz, közben egy kollégiumot is beterveztek. Dehát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem káderképzőjének semmi sem drága.

Az egész vizes vb napról-napra növekvő, elborzasztó költségeit (végül 130 milliárd) nem akarom szegény államtitkár nyakába varrni, de magával a Duna Arénával is úgy jártunk, hogy 31 milliárd helyett végül negyvenvalahányból jött ki. A látványterv és a valóság eltéréseit hagyjuk is, ember tervez, Isten végez, ugyebár.

Én a helyében gyanakodnék, hogy direkt le akarnak járatni. Épp vele mondatják el összehúzott szemöldökkel, hogy azért nem hoztak határozatot az egy éve ígérgetett 6 (azaz hat, ehhez képest pillantsunk az előző számokra) milliárd állami hozzájárulásról, mert gyanakodnak a Lánchíd költségeinek emelkedése miatt. Elvégre van „valamiféle felelősség a közpénzekkel való gazdálkodásban".

Tényleg? Nahát, micsoda forradalmian új felismerés!

(Most hagyjuk is, hogy aki már foglalkozott építési beruházással, az tudja a legjobban, mennyivel nőttek a vasbeton árak. Mi, többiek, egyszerű boltba járók, csak az egyéb árak napi emelkedéséről tudunk, azzal mintha nem volna az államnak semmi baja, nem is igen kompenzálják.)

Persze, értjük: a feszengő Fürjesnek most egy ordas nagy kormányzati hazugság kipukkadásához kell előkészítenie a talajt. Úgy látszik, hazudtak a 6 milliárdos ígérettel, (vagy csak a végsőkig túráztatják és alázzák a fővárost), pedig azzal csak az újjáépítés benyelt áfá-ját adnák vissza. De még ezt sem akarják megtenni. Ezért a krokodilkönnyes aggodalom a közpénzekért. Most jól kisírják magukat, attól megkönnyebbül az ember, holnap megint vígan kiszórnak párszáz milliárdot.

Rogán csapata épp most kap 1000 milliárdot(!) informatikai fejlesztésekre. Ja, az 1000 milliárdból sokkal többet lehet lenyúlni, mint az a Lánchídhoz hiányzó 6 milliárd.