Bőségesen idéz Márki-Zay Pétertől az OpenDemocracy.net

HírKlikk 2022. január 17. 16:16 2022. jan. 17. 16:16

Márki-Zay Péterben a magyar ellenzék talán több mint egy évtized után, végre olyan jelöltet talált, aki képes véget vetni Orbán egyre inkább tekintélyelvű kormányzásának – írta az OpenDemocracy.net portál. A cikk szerzői szerint Karácsony Gergely „meglátta az írást a falon”, és visszalépésével biztosította Márki-Zay győzelmét Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felesége felett.

A magát a  keresztény Európa megmentőjeként beállító Orbán Viktor egy katolikus, hétgyermekes kihívóval néz szembe tavasszal, azzal a Márki-Zay Péterrel, aki Hódmezővásárhelyen már 2018-ban egy időközi választáson megtörte az Orbán legyőzhetetlenségéről szóló legendát – húzza alá az OpenDemocracy.net.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a portál munkatársainak kifejtette, „Azt tervezzük, hogy lebontjuk a rendszert, hogy Magyarországon többet senki ne téríthesse el a demokráciát úgy, mint Orbán. Fékekre és ellensúlyokra van szükségünk, mert a jelek szerint a 2010 előtti alkotmányunkban nem volt elegendő ilyen”. 

Ha Novák Katalin lesz az államfő, akkor joga lesz megvétózni bármilyen törvényt, és ez megnehezítheti az új kormány dolgát – erre is kitér a cikk, idézve Márki-Zay Pétert, aki szerint Novák személye ellentmond annak a konvenciónak, hogy az államfő pártatlan személyiség legyen. Márki-Zay arról is beszélt, hogy „alkotmányellenes mindaz, amit a Fidesz tett a hatalom megőrzése érdekében, és ez azt jelenti, hogy bizonyos jelölései és törvényei érvénytelenek, és erre is megoldást kell majd találnunk”. 

Az írás felidézi a magyarországi sajtó zöme és a kormány közötti viszonyt, és idézi Márki-Zay ezzel kapcsolatos kijelentését, miszerint „ellentmondásosnak, sokkolónak, őszintének és szókimondónak kell lenni – akkor fogják meghallani az üzenetet a szavazók. Néha felháborító szavakat is mondok a Facebook-bejegyzéseimben, mert tudom, hogy a Fidesz emiatt az egy szó miatt kapja majd fel a mondandómat. De így eljut az egész üzenetem a Fidesz szavazóihoz is. Támadni fognak ezért, és lehet, hogy igazuk van, de akkor is elviszik az üzenetemet”. Márki-Zay támadási stílusa miatt a liberális megfigyelők talán felvonják a szemöldöküket, amikor a jelölt képmutatással vádolja a Fideszt egyebek között a Soros-kérdésben, a konzervatív társadalmi értékek védelmezéséről szóló szónoklatokban, és például a homoszexualitással kapcsolatos álláspontjában, de szerinte mindez leleplezi a Fideszt a szavazói szemében. 

A cikk felidézi, hogy Márki-Zay nem mindig volt a Fidesz ellenfele. Most azonban a Fidesz hirdetésekben minősíti őt Soros György baloldali ügynökének és Gyurcsány Ferenc bábjának. Ezek az állítások minden alapot nélkülöznek, de ettől még mindenhol ott vannak a magyar sajtóban, és akár hatásosnak is bizonyulhatnak – mutat rá az OpenDemocracy.net írása.

 

Forrás: Hírklikk