Botrány a Czeglédy-ügyben, 4 ezer oldal nyomozati iratot el akartak titkolni

Wirth 2018. november 8. 12:25 2018. nov. 8. 12:25

Napokon belül vádat emelhetnek Czeglédy Csaba és 21 társa ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt – hangoztatja a kormánypári média. Czeglédy azonban hiába kéri, egy éve nem hallgatják ki, ráadásul úgy tűnik, 4 ezer oldalnyi nyomozati iratot el akartak sumákolni.

A Czeglédyvel szemben elrendelt letartóztatás határideje december 5-én lejár, és a büntetőeljárásról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy az ügyészség vagy 15 nappal korábban indítványozza a kényszerintézkedés meghosszabbítását, vagy vádat emel.

Azonban a NAV egy október 31-i levelében azt írta Czeglédy ügyvédjének, hogy a napokban fogja megküldeni az iratokat az ügyészségnek (ez közel 54 ezer oldal), így a Magyar Idők értesülései egyértelműen hamisak, hiszen az ügyészség, ha még meg sem kapta a dokumentumokat, nem tud vádat emelni. Feltehetően a kormánypárti média csak a miniszterelnök vejének korrupciós ügyéről akarta elterelni a gyanút. 

Czeglédy Csaba egyik ügyvédje a Sztárklikknek elmondta:

"2018 augusztusában azt mondták, hogy befejezték a nyomozást. Most, hogy Csaba kikérte, az augusztus közepe és október közepe közötti új nyomozati iratokat, október 31. napján megküldtek 3322, korábban pedig 742 oldalnyi anyagot."

Az ügyvéd hozzátette: "Csaba valamennyi indítványát (szembesítés, iratok beszerzése) elutasították, majd most úgy tűnik, hogy 4 ezer oldalnyi nyomozati iratot el akartak sumákolni, hogy mielőbb vádemelés legyen."

"Csaba folytatólagos gyanúsítotti kihallgatása iránti kérelmét is elutasították, a költségvetési csalásos ügyben legutóbb egy éve, 2017. október másodikán hallgatták meg. Erős a gyanú, hogy a többi gyanúsított vagy meg sem kapta, vagy csak az elmúlt néhány napban kapta meg a 4 ezer oldalnyi iratanyagot. Ez azért fontos, mert a törvényben rögzített egy hónapos idő lerövidítéséhez sem Czeglédy Csaba, sem pedig a védelem nem járult hozzá. Ezért az ügyészség december elsejéig nem nyújthatja be a vádiratot."

Az ügyvéd hangsúlyozta: az igazságügyi szakértő szakvéleményének a kiegészítése iránti kérelmüket is elutasították, pedig több, mint 20 indítvány volt.