Botrány az Operettszínházban: megalázás, zaklatás

HírKlikk 2020. június 5. 05:33 2020. jún. 5. 05:33

„Pokol volt bejárni. Tudom, mi az, ami egy színházban belefér, és mi nem. De itt rendszeres volt, hogy a folyosókon sírtak kolléganők” – így jellemezte az Operettszínház egyik volt dolgozója az Indexnek a hangulatot az intézményben azután, hogy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a társulat által elutasított Kiss-B. Atilla operaénekest nevezte ki igazgatónak 2018-ban. Az Index terjedelmes cikkét a hvg.hu szemlézte. 

Kiss-B. ügyvezető igazgatóként a volt miniszteri biztost, a korábban cirkuszi területen, majd a Millenárisnál dolgozó, azóta a színháztól közös megegyezéssel távozott Kriza Zsigmondot alkalmazta. A lapnak a színház volt munkatársai arról beszéltek, hogy a kettős vezetés szerintük katasztrofális eredménnyel járt – szakmailag is.

Egy év alatt csak az adminisztrációs területről 34 munkatárs mondott fel, pedig összesen nagyjából negyvenen dolgoznak ott – írta az egyik nyilatkozóra hivatkozva a portál. A megszólalók az ügyvezető kommunikációs stílusát arrogánsnak és véleményesnek nevezték, valamint erősen szexistának. A harmincnégy emberből – aki felmondott – csak kettő volt férfi.

Kriza az egyik volt dolgozó szerint, minden nővel úgy beszélt, mintha tárgyak lennének. A nő azt állította, hogy az ügyvezető tolakodó módon, saját és munkatársainak szexuális életéről faggatta és zaklatta. De azt a másik megszólaló is furcsának tartotta, hogy Kriza már az állásinterjún rákérdezett, van-e párkapcsolata. Kiss-B. pedig – elmondásuk szerint – a zaklatásról és a hatalommal való visszaélésről szóló beszámolókat nem, hogy nem kezelte súlyuknak megfelelően, de inkább kiszolgáltatta Krizának azokat, akik róla tettek bejelentést.

A főigazgatóval való beszélgetése után, az egyik volt munkatárs bejelentést tett a színházi és nem színházi közegben zaklatást elszenvedők megsegítésére létrejött, Biztonságos terek nevű projekt koordinátoránál. Ezt az Indexnek Rihay-Kovács Zita is megerősítette. Rihay-Kovács a portál rendelkezésére bocsátott egy levelet, amelyet Fekete Péter kulturális államtitkárnak – mint a színház fenntartójának – küldött el márciusban, és amelyben jelezte, hogy tudomása szerint, az Operettszínházban zaklatás történt. Az államtitkártól választ sem kapott, máskor pedig a téma említése után, csak a decemberi tüntetések politikai motivációját firtató levél érkezett – érdemi reakció helyett.

Mind Kiss-B. Atillát, mind Kriza Zsigmondot megkereste a híroldal a történtekkel kapcsolatban. Egybehangzóan állították, csak olyan dolgozók panaszkodtak, akik mulasztásaik vagy magatartásuk miatt, számonkérés előtt álltak, azaz csak „ellencsapásokról" van szó. A panaszok szerintük alaptalanok, írásbeli bejelentés nem történt.

Forrás: Index / hvg.hu