Brexit: Észak-Írország távozik is, meg nem is

HírKlikk 2019. október 18. 17:00 2019. okt. 18. 17:00

Az új brexit-megállapodással kapcsolatos kommentárok egybehangzóan azt emelik ki, hogy a megállapodás sorsa még egyáltalán nem tekinthető bizonyosnak, mert még át kell mennie a brit alsóházon, és ez legalábbis kétesélyes. A Die Zeit az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határra vonatkozó, eddig backstopnak nevezett részt taglalta.

Nagy-Britannia mind a vámunióból, mind a belső piacból távozni akar, de úgy, hogy az említett határ nyitva maradjon. Észak-Írország mint tartomány Nagy-Britanniával távozik a vámunióból és a közös belső piacból. Ez megnyitja a lehetőséget a külön szabadkereskedelmi szerződések kötésére harmadik államokkal. Az új megállapodás szerint nem lesz határ az ír szárazföldön, vagyis nem lesznek ellenőrzések Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság között. Az ellenőrzések a kikötőkben zajlanak, mégpedig brit és nem uniós vámosok végzik. A nyitott határral Észak-Írország közvetlen hozzáférést nyer az EU belső piacához.

Hosszabb távon a brit és az észak-ír jogszabályok nyilván eltérően alakulnak majd, amit mindenekelőtt az észak-ír protestáns DUP bírál, és már kilátásba is helyezte, hogy nem fogadja így el. Az átmeneti rendezést négyévente szavazásra bocsátják, de a DUP-nak nem lesz vétójoga, hanem az észak-ír kormány egyszerű többsége dönthet. Mivel azonban Észak-Írország korábban az EU-ban maradásra szavazott, feltételezhető, hogy a parlament az ország számára előnyösebb megoldást fogja majd támogatni. Emellett több korábbi megállapodás is fennmarad, így az, hogy a két Írország, egységes utazási területet és egységes árampiacot alkot, és fennmarad az uniós ÁFA-szabályozások érvényesülésére vonatkozó megállapodás is, amelyet rendszeresen felülvizsgálnak majd.