Brexit: Johnson félreértett valamit vagy hazudik?

HírKlikk 2020. január 15. 17:44 2020. jan. 15. 17:44

Michel Barnier Brexit-főtárgyaló megerősítette, hogy az Egyesült Királyságon belül is lesznek határellenőrzések a Brexit-megállapodás alapján, pedig Boris Johnson brit miniszterelnök ennek az ellenkezőjét állítja – írja az Independent.

Barnier elmondása szerint, eddig a brit választási kampány miatt nem szólalt meg, nem akarván semmi olyat mondani, amivel befolyásolhatná a politikai helyzetet, mert nem akarta veszélybe sodorni a Brexit-megállapodást.

A francia politikus tehát most azzal vádolja a brit miniszterelnököt, hogy egy fontos információt hallgatott el a választók elől, történetesen azt, hogy az Ír tengeren lesz vámellenőrzés. Johnson egyébként mindezt nem egyszerűen elhallgatta, hanem egyenesen az ellenkezőjét állította, ezért az ellenzék hazugsággal gyanúsította.

A miniszterelnök ugyanis azt mondta a kampány idején, hogy csak akkor lesz ellenőrzés Nagy-Britannia és Észak-Írország között, ha nem sikerül elérni a „nullás” vámegyezséget az Európai Unióval, és így sérülnek a brit érdekek.  

Barnier azonban most azt erősítette meg, hogy a Johnson által tárgyalt Brexit-megállapodás értelmében, az Egyesült Királyságon belül kereskedelmi határellenőrzés lesz. Valószínűleg ez az ára annak, hogy Írország és Észak- Írország között ne kelljen újra határellenőrzéseket tartani.

Az EU főtárgyalója tehát kijelentette, attól függetlenül, hogy a miniszterelnök félreértette-e a Brexit-megállapodást, vagy valóban hazudik, a novemberben aláírt dokumentum szövege egyértelmű: valóban lesz ellenőrzés az ír szigetre való belépés során.

„Várom a brit hatóságokkal folytatott konstruktív együttműködést annak érdekében, hogy minden rendelkezést tiszteletben tartsanak, és azok működőképessé váljanak” – mondta Michel Barnier az Európai Parlamentben.

Boris Johnson ezzel szemben, hétfőn, sajtótájékoztatón erősítette meg saját eddigi álláspontját, mondván, nem lát olyan körülményt, amely miatt szükséges lenne az Észak-Írországból Nagy-Britanniába tartó áruk ellenőrzése.

Ennek egyébként ellentmond a választási kampány során kiszivárgott kormányzati elemzés, amelyben az állt, hogy az Egyesült Királyság két része között mindkét irányban ellenőrizni kell az áruforgalmat.

Ha a Barnier által elmondottak igazak, akkor Johnson vagy a választókat csapta be, vagy esze ágában sincs betartani a saját Brexit-megállapodását. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ez a kormányzati magatartás még jobban eltávolíthatja Észak-Írországot Nagy-Britanniától.